Simona Bucura Oprescu, a efectuat o vizită de lucru în județul Sibiu. Aceasta a inclus întâlniri neanunțate și discuții cu angajații Casei Județene de Pensii, ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială și ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, precum și o întrevedere cu angajatorii din județ.

Simona Bucura Oprescu, vizită de muncă în județul Sibiu

Principalele subiecte abordate în discuțiile cu angajatorii au fost deficitul de forță de muncă, formarea profesională, în special a celei cu nivel de pregătire foarte scăzut, creșterea competențelor și adaptarea lor la evoluția pieței muncii globale. De asemenea, angajatorii au manifestat interes în privința modului în care va fi determinat salariul minim brut pe țară garantat în plată în contextul Directivei Europene nr. 2041/2022, pe care România urmează să o implementeze, a transmis Ministerul Muncii pe rețelele de socializare.

Ministrul Muncii a reamintit că, începând cu 1 iulie 2024, salariul minim va crește la 3.700 de lei, conform discuțiilor purtate în cadrul Consiliului Național Tripartit. Însă în paralel, se lucrează la elaborarea unui mecanism de stabilire a salariului minim în conformitate cu Directiva europeană.

„Îmi doresc să finalizăm acest mecanism de stabilire a salariului minim anul acesta. În acest moment sunt analizate diverse formule, indicatorii luați în calcul fiind productivitatea, inflația și corelarea cu nivelul salarial mediu. Partea bună este că odată cu stabilirea acestui mecanism, salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă care se va folosi anual, ceea ce va asigura predictibilitate atât pentru angajator, cât și pentru angajat”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

ministrul muncii Simona Bucura Oprescu ministerul Muncii
SURSA FOTO: Facebook

Piața muncii, o prioritate a Simonei Bucura Oprescu

În cadrul discuției cu angajatorii din Sibiu, aceasta a subliniat că piața muncii este o prioritate fundamentală în mandatul său și a anunțat că, pe lângă programele existente și implementate prin agențiile de ocupare a forței de muncă, cum ar fi programele de ucenicie, pentru ocuparea primului loc de muncă, pentru reintegrarea șomerilor și cele care facilitează inserția pe piața muncii sau stimulează angajarea în alte localități, vor fi lansate și implementate noi programe, cu fonduri suplimentare destinate pieței muncii.

”Consider că numai o piață a muncii puternică poate să ne aducă veniturile necesare pe care ulterior să le repartizăm în salarii și pensii. Este foarte important ca piața muncii, în special pe partea de ocupare, să fie o piață a muncii care evoluează și aici este foarte important ca dumneavoastră, angajatorii, să fiți sprijiniți pentru creșterea competențelor angajaților dumneavoastră. (…)

Gândim acest lucru printr-un sistem de vouchere pentru competențe, care vor fi pentru început pe trei domenii: creșterea competențelor digitale, creșterea competențelor lingvistice, respectiv creșterea competențelor pe domeniul verde. De asemenea, vom continua finanțarea și pentru primul loc de muncă și pentru ucenicie, din fonduri europene. Dar ambiția mea, și aici încă lucrăm la proiect, este să-i aducem acasă și pe cei care au plecat, și nu mă refer doar la cei care au un nivel scăzut sau mediu de calificare, ci și la cei din top management”, a spus ministrul Muncii.

Mii de tineri, angajați ca urmare a programelor ucenice

Amintim că săptămâna trecută, Ministerul Muncii a anunțat pe pagina sa de Facebook că mii de tineri au fost angajați în urma programelor de ucenicie derulate cu sprijinul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Aceste programe au avut un impact pozitiv. Ele au oferit  angajatorilor posibilitatea de a beneficia de o forță de muncă bine pregătită.

În cadrul acestor programe, angajatorii primesc o subvenție lunară în valoare de 2.250 de lei.

Programele de ucenicie desfășurate la locul de muncă reprezintă o resursă valoroasă pentru tineri. Aceștia au oportunitatea de a dobândi o calificare în cadrul sistemului de formare profesională. Autoritățile subliniază că acest contract este simultan un acord de muncă specific. Conform Ministerului Muncii, acest contract este încheiat pentru o perioadă determinată, cuprinsă între 6 și 36 de luni. Mai multe puteți citi aici.