PSD propune un mecanism pentru a introduce salariul minim european

Salariul minim european. În același timp, crearea unui mecanism de creștere anuală a salariului minim în România, în funcție de parametri economici obiectivi, va permite antreprenorilor să facă estimări mai precise privind resursele financiare necesare pe termen mediu și lung pentru forța de muncă și dezvoltarea afacerii.

Într-o declarație recentă, PSD a denunțat, într-un comunicat, campania agresivă de dezinformare promovată de către USR cu privire la legislația europeană referitoare la salariile minime adecvate din Uniunea Europeană. Potrivit social-democraților, USR diseminează în mod fals ideea că o astfel de măsură, adoptată de Parlamentul European, ar implica o majorare a taxelor pe muncă.

Creșterea salariilor ar echilibra relația dintre muncă și capital, susține PSD

Salariul minim european. În contradicție cu afirmațiile USR, creșterea salariilor în România, ca urmare a implementării salariului minim european, va echilibra relația dintre muncă și capital, va contribui la reducerea disparităților sociale prin îmbunătățirea salariilor mici și medii și va susține o creștere stabilă a pensiilor pe termen mediu și lung, susține PSD.

De asemenea, social-democrații afirmă că această măsură este crucială pentru a încuraja tinerii să își construiască un viitor în România. Această afirmație vine în contextul în care principala motivare pentru plecarea lor din țară este legată de discrepanța dintre salariile din România și cele din alte state europene. Prin introducerea salariului minim european, se va realiza o reducere graduală a acestui decalaj prin intermediul unei creșteri predictibile și automate a salariilor, pe măsură ce economia națională se dezvoltă.

„În schimb, măsurile amatoriste şi populiste avansate de USR ar menţine decalajele dintre salariile mari şi cele mici şi ar conduce la falimentul inevitabil al sistemului de pensii publice din România. Prin astfel de abordări USR îşi reconfirmă poziţia de adversar al pensionarilor şi al salariaţilor cu venituri mici din România”, conchid social-democrații.

bani, salariu
Bani salariu; SURSĂ FOTO: Dreamstime

Marcel Ciolacu vrea un salariu minim brut de 3.700 de lei

Amintim că sâmbătă, Marcel Ciolacu a furnizat informații despre implementarea salariului minim european. El a spus că Guvernul va căuta soluția optimă pentru această situație.

În cadrul conferinței de presă a Partidului Socialiștilor Europeni, Ciolacu a fost întrebat despre directiva privind instituirea salariului minim european. Aceasta este programată să intre în vigoare în această vară. Premierul a subliniat că, prin consultări atente atât cu sindicatele, cât și cu reprezentanții patronatelor, se va găsi cea mai adecvată soluție.

Începând cu a doua lună a verii, România va implementa normele europene referitoare la salariul minim. Astfel, angajații care primesc salariul minim pe economie vor beneficia de o majorare a veniturilor. Mai multe puteți citi aici.