Mihai Tudose spune că PSD şi PNL ar putea avea candidat comun la prezidenţiale

Mihai Tudose detonează scena politică din România, cu un anunţ făcut duminică seară. PSD şi PNL s-ar putea înţelege asupra unui candidat comun pentru alegerile prezidenţiale.

Şansele sunt mari, admite el. Totuşi, decizie nu va fi luată chiar acum. Se aşteaptă primele runde de alegeri din acest an.

„Este o posibilitate cu şanse mari de realizare. Dar repet, vedem votul românilor. Alianţă politică poate însemna şi liste comune. Poate însemna şi candidat comun la Preşedinţie.

Toate discuţiile vor avea loc după data de 9 iunie. Toţi ne-am făcut calcule pentru toate eventualităţile, dar vedem în ce scenariu ne încadrăm”, a precizat Mihai Tudose.

Votul din 9 iunie va fi decisiv pentru planurile ulterioare

Social-democratul nu a vrut să ofere detalii despre discuţiile interne ce au loc în cele două partide în acest moment.

Mihai Tudose a admis totuşi că şi PSD şi PNL îşi doresc ca ele să dea candidatul pentru prezidenţiale. Social-democraţii l-ar dori pe Marcel Ciolacu, în timp ce PNL merge pe mâna lui Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciuca, Marcel Ciolacu, Rares Bogdan
Cei doi lideri ai coaliţiei de guvernare / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

„Tocmai v-am spus că după data de 9 iunie venim şi vedem. Ba da, noi discutăm despre asta, dar ştiţi, venim şi vă spunem dumneavoastră acum tot ce discutăm. Nu vă spunem tot ce discutăm. (…)

Este evident că fiecare partid, în momentul de faţă, îşi doreşte ca viitorul preşedinte să fie din partea formaţiunii pe care  o reprezintă.

PSD îşi doreşte să fie domnul Ciolacu, domnul Bode îşi doreşte să fie domnul Ciucă”, a afirmat Tudose, invitat la Antena 3.

Votul românilor de la alegerile din 9 iunie este extrem de important, subliniază Tudose. Atunci vor avea loc alegerile comasate – localele şi europarlamentarele.

În funcţie de votul dat de români la acestea, PSD şi PNL vor decide cum se va merge mai departe, separat sau ca alianţă şi pentru celelalte runde de alegeri din acest an.

„Este normal. Vedem după data de 10 iunie ce au spus românii, cum au decurs alegerile şi, în funcţie de asta luăm o decizie. Se poate merge separat, se poate merge împreună”, a indicat Mihai Tudose.

Marcel Ciolacu nu este sigur dacă va candida la prezidenţiale

Reamintim că sâmbătă, 6 aprilie, Lucian Bode a solicitat membrilor PNL să trateze cu maximă responsabilitate și seriozitate alegerile locale. A subliniat importanța obținerii unui scor bun la alegerile din 9 iunie, menționând că acest lucru ar putea facilita câștigarea alegerilor prezidențiale de către PNL cu Nicolae Ciucă.

El a adăugat că altfel va fi dificil pentru PNL, chiar și în cazul în care partidul se va afla la guvernare, exprimând că acesta ar putea fi doar un actor secundar în guvernarea din perioada 2024-2028.

La rândul său, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri că nu este sigur dacă va candida la alegerile prezidențiale din acest an. Cu toate acestea, el a subliniat că se confruntă cu o provocare mai mare din poziția de prim-ministru și că trebuie să facă față unei provocări de a transforma această coaliție electorală într-o alianță electorală pentru Europa, deoarece, în repetate rânduri, a evidențiat necesitatea unui partener.