Mii de persoane au fost angajate ca urmare a programelor de ucenicie

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a publicat pe pagina oficială de Facebook un mesaj prin care anunță că mii de tineri au fost angajați în urma programelor de ucenicie.

Aceste programe au avut loc cu sprijinul Agenției Naționale pentru Ocupare a Forței de Muncă. Cu ajutorul acestor programe, angajatorii pot să își asigure o forță de muncă bine pregătită.

Pe întreaga durată a contractului de ucenicie, angajatorii beneficiază de o subvenție în valoare de 2.250 de lei. Suma este acordată lunar.

Programele de ucenicie la locul de muncă sunt de mare ajutor pentru tineri. Ei au ocazia să obțină o calificare în sistemul de formare profesională, în baza unui contract de ucenicie. Autoritățile amintesc că acest contract este și unul de muncă de tip particular. Potrivit Ministerul Muncii acesta este încheiat pe o perioadă determinată stabilită între 6 și 36 de luni.

Ministerul Muncii
SURSĂ FOTO: Facebook, Ministerul Muncii

Strategia Guvernului Ciolacu pentru tineri

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), Simona Bucura Oprescu, spune că Guvernul Ciolacu mai are o strategie pentru tineri, pe lângă programele de ucenicie. Este vorba despre dezvoltarea învățământului dual.

Potrivit ministrului, angajatorii sunt prezenți direct în școli pentru ca toate cunoștințele să fie bine sădite, indiferent dacă sunt practice sau teoretice.

De asemenea, șefa de la Muncă mai spune că programele acestea au trei avantaje. În primul rând, angajatorii sunt subvenționați de stat să își formeze personalul după propriile cerințe.

Apoi, ucenicii sunt formați gratuit în timp ce muncesc. Cel mai important lucru este că ei primesc salariu pentru această perioadă în care sunt în pregătire.

„Pe lângă programele de ucenicie, strategia guvernului Ciolacu este de a dezvolta și învățământul dual. Prin această abordare, angajatorii sunt prezenți direct în școli astfel încât cunoștințele teoretice și cele practice să fie cât mai bine închegate. Aceste programe au trei mari avantaje: angajatorii sunt subvenționați de stat să își formeze personalul după propriile cerințe, ucenicii sunt formați gratuit în timp ce muncesc și primesc salariu pentru această perioadă în care sunt în pregătire”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

În cursul acestui an, ANOFM a inițiat două proiecte în valoare totală de 90 de milioane de euro, având ca scop finanțarea programelor de ucenicie pentru a spori perspectivele de angajare ale celor aflați în căutarea unui loc de muncă.

Cui se adresează ucenicia la locul de muncă?

ANOFM a întocmit o listă cu persoanele cărora ucenicia la locul de muncă li se adresează. Așadar, aici se încadrează:

  • persoanelor interesate, cu vârstă de peste 16 ani, care doresc să se concentreze pe învățare pornind de la situațiile profesionale reale, concrete, cerute de practicarea unei ocupații direct la locul de muncă
  • angajatorilor care doresc să organizeze activități de ucenicie la locul de muncă potrivit domeniilor de activitate, pentru locurile de muncă declarate vacante

Este obligația angajatorilor care doresc să desfășoare programe de ucenicie să notifice agențiile pentru ocuparea forței de muncă din județul sau municipiul București în care își au sediul sau domiciliul, cu privire la locurile de muncă disponibile care ar putea fi ocupate prin intermediul încheierii de contracte de ucenicie.

Persoana care poate încheia un contract de ucenicie trebuie să îndeplinească următoarele condiții cumulativ:

  • Să depună eforturi pentru a-și găsi un loc de muncă, fie prin mijloace proprii, fie prin înregistrarea la agenția pentru ocuparea forței de muncă din zona în care își are domiciliul sau, dacă este cazul, reședința, sau la alt furnizor de servicii de ocupare, acreditat conform legii;
  • Să fi împlinit vârsta de 16 ani;
  • Să nu aibă calificarea necesară pentru ocuparea poziției pentru care se organizează programul de ucenicie la locul de muncă;
  • Să îndeplinească criteriile de acces la formarea profesională prin ucenicie la locul de muncă, pe niveluri de calificare, conform dispozițiilor Ordonanței Guvernului nr. 129/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Cine se poate angaja ca ucenic?

Persoanele care pot fi angajate ca ucenici includ următoarele categorii:

  • Indivizii străini, inclusiv cei apatrizi, care au obținut permis de muncă în conformitate cu legislația în vigoare din România;
  • Cetățenii din statele membre ale Uniunii Europene, statele semnatare ale Acordului privind Spațiul Economic European și membrii familiilor acestora.

Maternitatea nu poate fi utilizată ca motiv de discriminare în timpul executării programului de ucenicie la locul de muncă.

Ucenicii sub vârsta de 26 de ani au dreptul la întreținere conform dispozițiilor Codului Civil, iar perioada de ucenicie este considerată echivalentă cu cea de continuare a studiilor.