Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, aduce clarificări privind vârsta de pensionare și stagiul de cotizare în România. În prezent, stagiul de cotizare pentru a beneficia de pensie în România este de minimum 15 ani, o prevedere comună în legislațiile naționale ale statelor membre din Uniunea Europeană.

Simona Bucura Oprescu, detalii despre regulile privind vârsta de pensionare

Ministrul Muncii a amintit, de asemenea, despre vârsta de pensionare pentru femei. În prezent, aceasta este de 62 de ani și două luni, iar din iulie va crește la 62 de ani și trei luni. Până în 2030, pentru femei trebuie să ajungă la 63 de ani, iar până în 2035 la 65 de ani, dar aceste modificări vor fi eșalonate.

„Am venit cu două beneficii importante care să reechilibreze, să balanseze, astfel încât prin noua lege a pensiilor să nu pedepsim femeile, chiar dacă a fost un angajament pe care România l-a luat prin PNRR”, a explicat Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN.

Primul beneficiu este reducerea vârstei de pensionare cu șase luni pentru fiecare copil născut și crescut până la vârsta de 16 ani pentru proprii copii, și până la 14 ani pentru copiii adoptați.

„Al doilea element este faptul că în ceea ce privește concediul pentru creșterea copilului, aceasta este considerată perioadă contributivă”, a adăugat ministrul.

De asemenea, Simona Bucura Oprescu a subliniat că vârsta de pensionare nu va crește decât dacă speranța de viață din România se îmbunătățește semnificativ.

„Au fost guvernări anterioare care au tatonat cu creșterea vârstei de pensionare de până la 70 de ani, iar noi am considerat, plecând de la faptul că, în Uniunea Europeană, doar Letonia și Bulgaria sunt țări care au speranța de viață sub România, din păcate, speranță de viață în Uniunea Europeană este de undeva la 80 de ani, speranța de viață în România este de aproximativ 75 de ani. Și atunci am considerat că vârsta de pensionare nu poate crește arbitrar, ad-hoc, ci doar dacă speranța de viață se îmbunătățește”, susține Ministrul Muncii.

Condițiile pentru rămânerea în activitate a pensionarilor

În urmă cu câteva zile, ministrul Muncii a venit cu clarificări legate de categoriile de români care pot opta pentru continuarea activității profesionale și la condițiile pe care aceștia trebuie să le îndeplinească.

Este important de subliniat că, în cazul în care o persoană optează pentru continuarea activității cu acordul anual al angajatorului până la vârsta de 70 de ani, folosind același contract de muncă sau raport de serviciu, nu poate solicita pensia pentru limită de vârstă.

Totuși, conform articolului 19 alineatul (2) din normele de aplicare a legii, prevederile articolului 46 alineatul (2) din lege nu se aplică persoanelor care, după înscrierea la pensie pentru limită de vârstă, continuă să lucreze la vârsta de pensionare standard în baza unui alt contract individual de muncă sau raport de serviciu, chiar și la un alt angajator.

Prin continuarea activității folosind același contract de muncă după îndeplinirea condițiilor de pensionare, fără a cumula pensia cu salariul, asiguratul are dreptul la punctele de stabilitate acordate conform articolului 85 alineatul (3) din Legea nr. 360/2023.