Dosarele de pensii vor fi recalculate după ce etapele de digitalizare și evaluare vor fi finalizate. Ulterior, la jumătatea lunii august, Casa de Pensii va livra banii pentru majorări către bănci și Poșta Română.

Șeful Casei de Pensii a oferit mai multe informații

Șeful Casei de Pensii (CNPP) a oferit mai multe informații și a spus cine nu primește bani la a doua majorare. Este important de menționat că nu toți românii vor beneficia de a doua majorare.

De exemplu, cei care au stagii minime de cotizare vor rămâne cu pensia din prezent. Simultan, cei care au muncit mai puțin de 25 de ani nu primesc puncte de stabilitate.

Astfel, un român ce are un stagiu de cotizare de 18 ani în acest moment va rămâne cu aceeași pensie.

Același lucru se va întâmpla și cu un român care are stagiul minim de cotizare de 15 ani, a precizat Daniel Baciu.

Câteva schimbări importante după recalculare sunt următoarele:

  • cei cu stagii mai mici de 25 de ani nu primesc puncte de stabilitate;
  • cei cu un stagiu contributiv de 18 ani nu primesc a doua majorare;
  • cei care nu au un stagiu mai mare de 15 ani rămân cu indemnizația socială;
  • cei care primesc pensia minimă (n.red. 1.281 de lei) vor rămâne cu aceeași sumă.
Bani
Bani/SURSA FOTO: Dreamstime

Simona Bucura Oprescu a prezentat noul cadru legislativ privind pensiile

În altă ordine de idei, ministrul Muncii a spus că cetățenii români vor avea posibilitatea de a opta pentru pensionarea anticipată fără penalizare, potrivit noului cadru legislativ privind pensiile.

„Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de cotizare și poți să te pensionezi anticipat în două situații”, a declarat Simona Bucura Oprescu la Antena 3.

Potrivit ministrului, în prima situație, cea în care se poate ieși la pensie fără penalizare, este atunci când sunt acumulați 40 de ani de stagiu contributiv. Altfel spus, un bărbat a cărui vârstă pentru pensia limită de vârstă în sistemul public este de 65 de ani, dacă are 40 de ani de stagiu de cotizare, acesta poate ieși la pensie la 60 de ani fără nicio penalizare, cu toate drepturile.

În cel de-al doilea caz, cel în care se poate ieși la pensie anticipat, dar penalizarea este redusă, este atunci când sunt acumulați 35 de ani stagiu contributiv, ceea ce este obligatoriu pentru a pensionare anticipată. Se poate ieși la pensie anticipat scăzând penalizarea de la 30% cât era pe vechea lege (263/2010) la o penalizare de 24% cât e pe noua lege.