Potrivit datelor transmise de Autoritatea Electorală Permanentă, în total, în primul trimestru al acestui an, în conturile partidelor politice au fost virate sume în valoare de 91.069.012,34 lei, reprezentând subvenţii de la bugetul de stat.

Totodată, sursa citată precizează că cele mai multe fonduri au fost consumate pe cheltuieli pentru presă şi propagandă. În ceea ce privește sumele pentru fiecare partid, PSD-ul a primit 35,44 milioane de lei, PNL 30,04 milioane lei, iar PMP 1,854 milioane de lei.

USR a încasat o subvenție de la stat de 11,52 milioane de lei, AUR 7,17 milioane de lei, ProRomânia 1,34 milioane de lei, iar cea mai mică subvenție a fost încasată de PLUS, mai exact 3,69 milioane de lei.

Un singur partid a ieșit în evidență. Potrivit datelor centralizate de AEP, acesta a cheltuit din totalul sumei primite doar 43 de lei, care au reprezentat comisioane bancare.

Partidul care a cheltuit cei mai mulți bani

De cealaltă parte, partidul politic care a avut cele mai mari cheltuieli a fost PSD-ul, urmat la o foarte mică diferență de PNL. Mai exact, potrivit AEP, în structura cheltuielilor angajate din subvenţia de la bugetul de stat, ponderea cea mai mare au avut-o cheltuielile pentru presă şi propagandă, în felul următor: Partidul Social Democrat – 66,95% şi Partidul Naţional Liberal 66,83%.

Pe de altă parte, în cazul partidului Pro România cheltuielile cu chiriile şi utilităţile au reprezentat 37,22%. Uniunea Salvaţi România şi Partidul Mişcarea Populară a avut însă cheltuieli mai mari. Mai exact, potrivit AEP, USR a însumat cheltuieli totale cu personalul de 51,31%. PMP pe de altă parte a însumat cheltuieli de 45,46% din totalul cheltuielilor angajate.

Alianţa pentru Unirea Românilor(AUR) a primit în conturi suma de 7.173.714 lei, însă spre deosebire de celalalte formațiuni politice, a cheltui cel mai puțin. Mai exact, este vorba despre suma de 43 de lei, pe comisioane bancare.