Cea mai mare economie din Europa a înregistrat o reducere cu 42,3% a gazelor cu efect de seră anul trecut comparativ cu nivelurile din 1990, conform datelor oferite de grupul de reflecţie Agora Energiewende cu sediul la Berlin.

Obiectivul iniţial, care fusese de fapt anulat cu mult timp în urmă, era o reducere de 40%.

Conform calculelor Agora Energiewende, emisiile de gaze cu efect de seră – care captează căldura în atmosfera Pământului, provocând o creştere a temperaturilor globale – au scăzut în Germania cu peste 80 de milioane de tone până la aproximativ 722 milioane de tone anul trecut.

Două treimi din această scădere au fost atribuite pandemiei actuale, care a încetinit industria, călătoriile şi viaţa publică.

În condiţii normale, reducerea ar fi fost de circa 25 de milioane de tone, sau 37,8%, faţă de 1990, au afirmat cercetătorii.

Consumul de energie a scăzut

Consumul de energie a scăzut în 2020 ca urmare a crizei provocate de pandemia de COVID-19, au explicat ei.

În plus, Uniunea Europeană (UE) a stabilit un nivel relativ ridicat al preţului carbonului, făcând formele mai poluante de producere a energiei, precum cărbunele, mai scumpe.

Iarna a fost, de asemenea, destul de blândă, conducând la facturi mai mici la încălzire, se mai arată în raport.

În plus, Germania ar fi generat în 2020 pentru prima dată mai multă energie eoliană decât pe bază de cărbune, se precizează în document.

UE dorește o reducere a emisiilor de gaze cu 55% până în 2030

„Europa este lider în lupta contra schimbărilor climatice. Am decis reducerea emisiilor noastre de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030”, a precizat Charles Michel

Propunerea privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030 a fost făcută în septembrie de Comisia Europeană, dar unele state membre, cum ar fi Polonia, s-au opus.