În prima zi a noului an autorităţile de sănătate din Germania au raportat 12.690 noi infectări cu coronavirus şi 336 de decese legate de COVID-19, un bilanţ mai scăzut decât în zilele anterioare, relatează sâmbătă dpa şi Reuters.

Totuşi, interpretarea datelor este dificilă întrucât mai puţine persoane sunt testate în jurul Crăciunului şi a Anului Nou şi este posibil ca nu toate laboratoarele să-şi înaintat rezultatele. În consecinţă, ar putea exista notificări ulterioare, a anunţat sâmbătă Institutul Robert Koch (RKI) pentru controlul bolilor.

Cu o săptămână în urmă, în ziua de Crăciun, au fost raportate 14.455 de cazuri noi de coronavirus şi 240 de decese. Un vârf de 1.129 de decese noi legate de COVID-19 s-a înregistrat miercuri. RKI a înregistrat 1.755.351 de cazuri confirmate de COVID-19 de la începutul pandemiei, iar 33.960 de oameni au murit de coronavirus.

Situația COVID-19 în prima zi a anului

Vineri, 1 ianuarie, au fost raportate 13.997 de decese asociate COVID-19 în toată lumea, în numai 24 de ore. Dintre acestea, aproximativ 6.300 au avut loc în SUA şi aproximativ 5.900 în Europa, conform informațiilor OMS. În Marea Britanie, unde luna trecută a fost descoperită o nouă tulpină mai contagioasă a coronavirusului SARS-CoV-2, au fost raportate vineri 53.285 de noi cazuri de COVID-19 şi 613 noi decese, conform agerpres.ro

Creşterea alarmantă a cazurilor de îmbolnăvire, explicată de autorităţile britanice prin această nouă tulpină, riscă să provoace un colaps al sistemului sanitar, astfel că vor fi reactivate spitalele de campanie.

Pe de altă parte, Marea Britanie se distinge prin avansul în campania de vaccinare, fiind singura ţară unde, pe lângă vaccinul produs de Pfizer-BioNTech, a fost autorizat şi cel produs de compania AstraZeneca, acesta urmând să fie administrat populaţiei britanice începând de luni, 4 ianuarie.

Deşi, conform testelor clinice, vaccinul AstraZeneca are o eficacitate mai redusă decât vaccinul Pfizer-BioNTech, guvernul de la Londra speră că prin vaccinarea rapidă a unui număr cât mai mare de persoane va reuşi să pună epidemia sub control.

Potrivit BBC, până vineri 944.539 de persoane din Marea Britanie au fost vaccinate cu prima doză de vaccin Pfizer-BioNTech. Însă o asociaţie a medicilor a criticat decizia guvernului de schimbare a planului de vaccinare, conform căruia pentru imunizarea a cât mai multe persoane în cazul ambelor vaccinuri a doua doză va fi administrată la 12 săptămâni după prima, deşi producătorul vaccinului Pfizer-BioNTech recomandă administrarea celei de-a doua doze din acest vaccin la 21 de zile după prima.

Între timp, Spania a anunţat prelungirea cu 14 zile a suspendării transporturilor aeriene şi navale cu Marea Britanie, „din cauza incertitudinii privind extinderea noii variante de coronavirus”.

Tot vineri, compania farmaceutică germană BioNTech a anunţat că împreună cu partenerul ei american Pfizer caută soluţii pentru sporirea producţiei vaccinului lor împotriva COVID-19, avertizând asupra lacunelor în aprovizionare în Uniunea Europeană până când vor fi autorizate şi alte vaccinuri.