România, tot mai aproape de admiterea în Visa Waiver

România va primi foarte curând o veste bună legată de Visa Waiver. Potrivit lui Andrei Muraru, până la finalul acestui an fiscal american, rata de respingere a aplicațiilor cetățenilor pentru vize ar trebui să fie sub 3%.

„Suntem pe ultima sută de metri, adică până la sfârşitul anului fiscal american, care se termină la 1 octombrie anul acesta, suntem convinşi că va fi îndeplinit criteriul de a fi sub 3% rată de respingere din toate aplicaţiile cetăţenilor români pentru vize în SUA.

Ambasada Statelor Unite a acordat anul acesta un număr uriaş de vize, cred că se vor apropia de 50.000, poate 60.000. Sunt foarte multe aplicaţii venite şi din mediul privat şi din mediul guvernamental şi credem că este o şansă foarte bună. Anul trecut fiscal, care s-a încheiat la 1 octombrie 2023, am fost la o rată de respingere de peste 8%, deci putem să fim anul acesta sub 3%”, a declarat el.

Ambasadorul României în SUA a adăugat că pe lângă acest criteriu, mai avem o serie de măsuri de securitate de împlinit.

„Pe de altă parte, pe lângă acest criteriu, mai avem o serie de măsuri de securitate de îndeplinit. Guvernul şi Parlamentul şi-au luat acest angajament că vor îndeplini aceste măsuri, acorduri de securitate pentru schimburi de informaţii privind combaterea criminalităţii transfrontaliere şi a terorismului şi sunt câteva acorduri încheiate sau în curs de încheiere şi, în momentul în care vom şti că am încheiat toate aceste obligaţii, partea americană va fi notificată.

Va veni o misiune de evaluare în România, probabil la sfârşitul acestui an sau în prima jumătate a anului viitor, urmând ca Departamentul de Stat American şi Departamentul Securităţii Naţionale să constate îndeplinirea de către România a acestor criterii şi să acorde României statutul de membru programul Visa Waiver”, a explicat acesta.

Andrei Muraru
Andrei Muraru (SURSA FOTO: Ambasada României în Statele Unite ale Americii)

O derogare este imposibilă

Întrebat dacă există posibilitatea obținerii unei derogări din partea SUA în cazul în care România nu va îndeplini criteriile cerute pentru admiterea în programul Visa Waiver, Andrei Muraru a răspuns că „este imposibilă o derogare”.

„Din punctul meu de vedere este imposibilă o derogare, pentru că există o întreagă discuţie cu privire la imigraţia ilegală în Statele Unite şi este greu. Nici Israelul n-a primit o asemenea derogare, nici Polonia n-a primit o asemenea derogare.

Deci această lege, care a fost votată de Congresul american în 1986, este una foarte strictă, pentru că ea se referă în primul rând la măsuri de securitate şi de apărare a graniţelor Statelor Unite şi nimeni nu îşi permite, dacă o ţară nu îndeplineşte aceste criterii, să ofere o derogare, pentru că în cazul unui incident de securitate în care ar fi implicat un cetăţean al unei ţări care a intrat într-o asemenea derogare ar exista un mare mare scandal”, a adăugat el.

Cu toate acestea, ambasadorul României în SUA a exprimat un optimism considerabil în privința includerii României în programul Visa Waiver.

„Eu sunt foarte optimist pentru că ştiu ce s-a făcut şi ştiu în primul rând că există un angajament de ambele părţi. Şi partea americană a înţeles că România a aşteptat prea mult acest moment şi noi am băltit, ca să folosesc aşa un termen mai puţin academic, la 10% rată de respingere vreme de 10 ani de zile.

Deci e clar, dacă n-ar fi existat această implicare a ambasadei de la Bucureşti, a Ministerului de Externe, a Guvernului României, numirea unui coordonator naţional pe Visa Waiver, crearea unui unui comitet interministerial, toată lumea a înţeles că fără aceste lucruri cu greu am putea intra”, a spus acesta.

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru, a participat duminică la „Romania Day on Broadway”, un eveniment inaugural în anul 2000, organizat în colaborare cu Ambasada României din Statele Unite ale Americii, Consulatul General al României din New York și Institutul Cultural Român. AGERPRES a fost partener media al acestui eveniment.

Când va intra România în programul Visa Waiver?

Recent, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Ann Kavalec, a exprimat optimismul că progresele în campania pentru includerea României în programul Visa Waiver sunt evidente. Aceasta a menționat că au fost făcute avansuri semnificative în ceea ce privește acordurile ce trebuie încheiate și că numărul de refuzuri de viză este în descreștere. Aspectul crucial în evaluare este rata de respingere, o problemă numerică, nu politică.

Ambasadoarea a subliniat că soluția constă în creșterea numărului de cereri de viză depuse. Ea a încurajat românii să contribuie la campanie prin reînnoirea vizelor online, fără a mai fi necesară o programare la ambasadă. Kathleen Ann Kavalec a exprimat speranța că toți cei care au avut vize în trecut le vor reînnoi online, în timp ce cei care nu au avut vize pentru SUA vor trebui să solicite una, urmând să se prezinte pentru o întâlnire.

Ambasadoarea a menționat că mulți români au venit recent pentru a-și reînnoi vizele, inclusiv Gheorghe Hagi, pe care a avut plăcerea să-l întâlnească. Împreună, au discutat despre marele meci din 1994 din California, când echipa națională a României a învins Argentina, meciul desfășurându-se la Los Angeles. Mai multe puteți citi aici.