Când vor fi ridicate vizele pentru români?

Andrei Muraru s-a arătat optimist că vizele pentru cetățenii români ar putea fi eliminate anul viitor.

„Există câteva lucruri pe care vrem să le facem în anii următori. Unul dintre ele este ridicarea vizelor și eu sunt foarte optimist că acest lucru se poate întâmpla anul viitor și acest lucru ar facilita legăturile dintre oameni.

Mai mulți oameni de afaceri care să ajungă în România, mai mulți turiști care să ajungă în România și ar fi o nesperată șansă pentru profilul României în regiune”, a declarat el pentru Antena 3 CNN.

Întrebat dacă va intra în istorie drept ambasadorul în mandatul căruia s-au ridicat vizele, Andrei Muraru a spus:

„Cred că este mai puțin important numele meu și cred că important e ca România să intre în acest club select care astăzi e format din 41 de state din Programul Visa Waiver”.

Andrei Muraru
Andrei Muraru (SURSA FOTO: Ambasada României în Statele Unite ale Americii)

Potrivit acestuia, „partenerii americani au înțeles cât de serioasă e România, cât de serioase sunt autoritățile române, Guvernul care depune un mare efort și Ambasada SUA de la București”.

„Vreau să-i încurajez pe români să aplice în număr cât mai mare, pe cei care au avut o viză americană și care expiră în curând să aplice din nou, pentru că beneficiază de această facilitate de a nu mai merge la interviu. (…).

Va fi succesul României și succesul românilor.

Deja o companie aeriană a anunțat un zbor direct între România și SUA, începând din iunie, și sunt convins că dacă la finalul lunii septembrie vom avea o veste bună în următoarele luni vor veni și alte companii aeriene și vom avea o creștere semnificativă a numărului de turiști și a investițiilor americane, precum și a comerțului bilateral”, a mai afirmat ambasadorul.

Admiterea în programul Visa Waiver, obiectiv strategic crucial pentru România

Recent, Guvernul României a subliniat importanța crucială a admiterii țării în Programul Visa Waiver. Executivul a încurajat toate entitățile interesate să sprijine această inițiativă.

Printr-un comunicat de presă emis săptămâna trecută, Guvernul a afirmat că obiectivul strategic național al României este admiterea în Programul Visa Waiver. În acest sens, Guvernul colaborează strâns cu partenerii americani.

Vicepremierul Marian Neacșu, Șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mihai Ghigiu, și Consilierul de stat Valentin Vătăjelu, în calitate de Coordonator național pentru Programul Visa Waiver, s-au întâlnit la Palatul Victoria cu Rena Bitter, Secretar adjunct pentru afaceri consulare din cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Aceștia au fost însoțiți de ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Kathleen Kavalec, și de Consulul General John Gimbel.

Conform comunicatului Executivului, progresele înregistrate până în prezent plasează România într-o poziție tot mai apropiată de îndeplinirea criteriilor tehnice necesare.

Guvernul a subliniat că pentru a reduce rata de refuz sub pragul de 3%, sprijinul tuturor cetățenilor români care au avut sau încă dețin viza SUA de tip B1/B2 – pentru afaceri și turism este esențial. Se evidențiază importanța reînnoirii acesteia în următoarele șase luni, deoarece acest lucru poate contribui la succesul în obținerea acestei inițiative.

Executivul a mai transmis că ”pentru scăderea ratei de refuz sub pragul de 3%, este nevoie de sprijinul tuturor cetăţenilor români care deţin sau au deţinut viza SUA de tip B1/B2 – afaceri şi turism. Reînnoirea acesteia în următoarele şase luni ne poate asigura succesul”.