Premierul Ludovic Orban a vorbit din nou, miercuri, despre subiectul majorării pensiilor. Decizia mult-aşteptată de milioane de pensionari din România pare deocamdată să fie învăluită în mister. Orban spune că nu a discutat despre asta la întâlnirea pe teme economice cu preşedintele Iohannis, iar o decizie fermă încă nu a fost luată.

“Nu am discutat. Am discutat despre programul economic. (…) Ministerul Finanțelor trebuie să prezintă raportul asupra stării economiei și bugetului. De asemenea, Comisia de prognoză trebuie să realizeze prognoza pentru evoluția economiei în perioada următoare, pe baza datelor economice.

Evident, urmărim și toate analizele și prognozele care sunt făcute de Comisia Europeană sau de alte instituții precum Banca Mondială privitoare la evoluția economiei românești și economiei europene. În funcție de asta, vom lua o decizie. Cum vom lua o decizie, o vom face publică”, a declarat şeful Guvernului.

Creştere cu 10% sau creştere progresivă

Întrebat de reporteri despre una dintre variantele apărute în spaţiul public, cea de creştere a pensiilor cu doar 10%, Ludovic Orban a confirmat că aceasta este o variantă de lucru, dar că există şi varianta de a creşte progresiv. Cu toate acestea, premierul a subliniat că resursele financiare aflate la dispoziţia Guvernului sunt, în acest moment, limitate şi trebuie folosite cu foarte mare grijă pentru atingerea obiectivelor cele mai importante.

“Realitatea este că resursele financiare sunt limitate și aceste resurse financiare trebuie utilizate cu foarte multă atenție, pentru că obiectivul nostru fundamental este acela de a relua creșterea economică, de a susține un ritm extrem de important de investiții publice și investiții private, de a crește exporturile, astfel încât să asigurăm un suport economic suficient de solid, pentru ca să putem crește în mod real veniturile populației”, a precizat Ludovic Orban.

Cu câteva zile în urmă, premierul avea o declaraţie asemănătoare legată de majorarea pensiilor.

„Majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de făcut, chiar în condițiile în care eram într-o situație economică favorabilă. Suntem într-o criză economică, criză care a afectat veniturile la bugetul de pensii, cât şi la bugetul se stat se vede limpede că majorarea cu 40% nu poate fi susţinută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul financiar al României”, spunea Ludovic Orban la România TV.