Prim-ministrul înţelege aşteptarea enormă a populaţiei, însă spune că o nouă etapă de relaxare va putea exista după această dată doar dacă vom avea “un nivel previzionat al răspândirii virusului în comunitate”, iar acest lucru nu se întâmplă în acest moment, pentru că România are un număr de îmbolnăviri constant mare.

Iar faptul că aceste cazuri nu sunt concentrate, ci apar în toate zonele ţării, este “îngrijorător”, a mai adăugat Ludovic Orban.

“Etapa de relaxare vine numai în condiţiile în care se înregistrează un nivel previzionat al răspândirii virusului în comunitate. Deocamdată, vedem că, deşi măsurile de relaxare pe care le-am luat au fost prudente, relaxarea a fost făcută pe baza evaluărilor de riscepidemiologic, la 15 zile, încă avem un număr mare de infectări şi este oarecum îngrijorător este că numărul de persoane infectate este distribuit în aproape toată ţara, ceea ce arată că virusul prezent în comunitate în aproape toate judeţele”, a declarat, miercuri, premierul Orban.

Măsuri foarte rapide, izolare

Prim-ministrul cere o mobilizare exemplară din partea organelor de control, care vor trebui să asigure respectarea regulilor. În plus, anchetele epidemiologice trebuie să se desfăşoare foarte rapid, iar cei care au luat contact cu persoane diagnosticate trebuie imediat izolaţi.

“Din cauza asta trebuie să luăm măsuri foarte rapide legate de anchetele epidemiologice, izolarea celor care au luat contact cu persoanele diagnosticate. Va trebui ca toate organele de control să fie mobilizate la maxim pentru a fi asigurată respectarea regulilor impuse pentru protejarea sănătăţii oamenilor”, a mai precizat Orban.

Nici ministrul Economiei nu le dă românilor speranţe prea mari

Subiectul relaxărilor a fost comentat şi de către ministrul Economiei, Virgil Popescu. Întrebat despre redeschiderea restaurantelor odată cu 1 iulie, oficialul a răspuns:

“1 iulie este o dată la care ne uităm, dar este o dată la care n-am ajuns încă acolo şi trebuie să treacă şi de această evaluare din această săptămână. Nu este îmbucurător ce s-a întâmplat săptămâna trecută, cazurile s-au înmulţit, au trecut de 300.

Astăzi (marţi – n.red.) a fost o primă zi în care au scăzut, sunt sub 300. Aşteptăm evaluarea de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, de la Ministerul Sănătăţii şi vom lua o decizie în funcţie de evaluare.”