Răsturnare completă de situație pe scena politică. Surse apropiate negocierilor dintre partide au declarat că liderul PNL, Ludovic Orban, s-a autopropus premier la întâlnirea cu liderii USR PLUS și UDMR.

Propunerea lui Ludovic Orban urmează să fie discutată de liderii PNL într-o ședință care are loc în această seară.

Acesta a oferit deja o primă reacție pe acest subiect, înainte de a se întâlni cu liberalii din conducerea partidului, pentru a discuta despre schimbarea mandatului de negociere cu USR-PLUS şi UDMR. Orban ar urma să fie din nou premier, şi nu Florin Cîţu, cum stabilise iniţial BPN al PNL, iar Dan Barna să fie preşedinte al Camerei Deputaţilor.

”Așa cum am declarat și cum ne-am înțeles cu partenerii, nu voi da nicio informație. Orice vom spune, vom comunica doar de comun acord și după ce vom lua decizii.”, a spus, la intrarea în ședință, Ludovic Orban.

Totodată, potrivit acelorași surse, discuțiile de marți, de la Vila Lac, nu s-au soldat cu un consens între liderii PNL, USR PLUS și UDMR. De menționat este faptul că întâlnirea a avut loc după ce Dan Barna a propus ca liderii celor trei partide din viitoarea coaliție să intre împreună în guvern ca vicepremieri.

Ludovic Orban a demisionat după alegerile parlamentare

Premierul Ludovic Orban a anunţat pe 7 decembrie că îşi depune mandatul de prim-ministru, la un an și o lună de la învestirea în funcție. Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă premier interimar.

„Am decis să îmi depun mandatul de premier, după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă. Guvernul, după demisia mea, va fi condus de un membru al cabinetului care va fi desemnat de președintele României.”, a declarat Ludovic Orban.

El mai preciza atunci că România are nevoie de un guvern responsabil, de dreapta.

„România are nevoie de un guvern responsabil, care să reprezinte voința cetățenilor și decizia mea de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar: nu mă cramponez de funcția de prim-ministru, că negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din forțele de centru dreapta, care vor să utilizeze toate resursele pe care le va avea România”, a mai spus Orban.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin