Premierul Ludovic Orban a aflat care este principala cauză a răspândirii masive a noului coronavirus în România în ultima perioadă. Şeful Guvernului dă vina pe petrecerile private şi spune că din acest motiv s-a luat decizia interzicerii organizărilor acestora.

Mai mult, Orban a arătat că, imediat după alegerile locale, în 3300 de localităţi au avut loc „petreceri spontane în care au participat zeci şi sute de oameni” care au cântat, au scandat şi unde nu s-a respectat măsura de distanţare fizică.

„Această creştere a numărului de cazuri este o creştere care afectează întreaga Uniune Europeană. (…) Această creştere a numărului de cazuri s-a datorat faptului că noi am luat decizii de ridicare a restricţiilor, de reluare a unor activităţi. În analiza efectuată, drept cauză a îmbolnăvirilor, pe primul loc au fost evenimentele private, motiv pentru care am decis să nu mai permitem organizarea de evenimente private”, a precizat Orban, duminică seara, pentru B1 TV.

Prim-ministrul a insistat că aceste restricţii impuse în cazul evenimentelor private sunt necesare, în actualul context epidemiologic, şi şi-a cerut scuze celor care aveau deja programate nunţi sau botezuri.

„Am luat decizia pe o perioadă de 30 de zile, din 15 octombrie până pe data de 14 noiembrie să nu mai permitem… Îmi cer scuze pentru cei care aveau stabilite nunţi, botezuri. Pe de altă parte trebuie să punem degetul pe rană”, a explicat Ludovic Orban.

Şeful Guvernului a mai indicat şi o altă problemă gravă şi a cerut Poliţiei Locale din Capitală să ia măsuri. Este vorba despre petrecerile ce au loc în Centrul Vechi, care reprezintă „pur şi simplu o sfidare a restricţiilor”. Poliţia Locală ar trebui să aibă echipaj în permanenţă în Centrul Vechi şi să patruleze permanent în toate zonele în care există riscul de formare a unor aglomerări, a indicat Ludovic Orban.

Premierul a subliniat încă o dată importanţa respectării regulilor. El a precizat că s-a întâlnit cu foarte multe persoane în ultima perioadă şi nu s-a infectat până acum cu COVID-19, pentru că a avut grijă să respecte regulile de protecţie şi a purtat tot timpul masca.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin