Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a detaliat câteva dintre măsurile adoptate în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) de marţi.

“Măsurile care sunt menite pentru a proteja şi sunt măsuri compensatorii pentru a limita răspândirea, cum ar fi portul măştilor, acolo unde sub incidenţa este sub 3 la mie, purtarea va fi obligatorie în zonele aglomerate, inclusiv în zonele pietonale, zonele de aşteptare. Sunt enumerate aceste zone ca exemple în hotărârea CNSU.

Atunci cand incidenţa depăşeste 3 la mie, purtarea măştii va fi obligatorie în toate spaţiile deschise, adica de la ieşirea de acasă şi până la revenirea acasă.

Referitor la programul teatrelor, cinematografelor, sălilor de spectacol, a restaurantelor, a cafenelelor, acolo unde incidenţa este sub sau egală cu 1,5 la mie ele vor funcţiona cu capacitatea de 50%. Peste 1,5 la mie şi până la 3 la mie, ele vor funcţiona cu capacitate de 30%, iar programul va fi redus până la orele 23:00. Atunci când incidenţa depăşeşte 3 la mie, activitatea va fi sistată. În cazul hotelurilor, la peste 3 la mie acestea vor putea servi numai persoanele cazate în hotel.

Evenimentele private, cum ar fi nunţi, botezuri, aniversări, mese festive, în spaţiile deschise şi închise sunt interzise pe plan naţional, până vom observa o scădere a numărului cazurilor.

Referitor la campania electorală, se reduce numarul participanţilor la 20 persoane în interior şi la 50 de persoane in exterior.

Tot personalul care lucrează în centrele de persoane în vârstă sau persoane cu dizabilităţi se va testa o dată pe saptămână.

Totodată, s-au mai aprobat alte măsuri de protecţie care vor putea fi văzute în hotărârea CNSU”, a precizat, marţi seara, Raed Arafat.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea