Anunț cumplit al lui Raed Arafat care a vorbit de situația cutremurătoare de la București, unde la cum evoluează lucrurile acum, riscul de a ajunge la indicele 3 pentru Capitală este foarte clar și foarte posibil. Declarațiile au fost făcute vineri seară, la Digi24, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. El a arătat ce măsuri vor intra în vigoare în București în momentul în care se va atinge acest prag.

„În momentul în care rata va ajunge la 3, se vor aplica regulile prevăzute pentru această situație în hotărârea de guvern: restaurantele închise, nu mai sunt activități la teatre, la cinematografe, masca devine obligatorie în toate spațiile publice, nu mai există diferențiere între spațiu aglomerat și spațiu neaglomerat, în toate spațiile masca este obligatorie. Sunt regulile de bază în această situație, când trecem de pragul de 3 la mie și pe care sperăm ca populația să le înțeleagă și să le respecte”, a spus Raed Arafat.

El a spus că dacă oamenii nu înțeleg de ce se iau măsurile înseamnă că avem o problemă foarte mare în implementarea lor.

„Nu este de dorit nici să ne trezim că Jandarmeria merge cu bastonul după oameni și de aceea se încearcă să fie un dialog, pentru că nimeni nu vrea să ajungem la alte acțiuni, la alt nivel de confruntare, așa cum s-a ajuns în alte țări”, a punctat Arafat.

El a comentat și ce se va întâmpla în momentul în care se va atinge indicele 3 în București și dacă se mai poate desfășura în condiții sanitare de siguranță procesiunea religioasă de Sf. Dumitru.

„Oricum suntem într-o fază avansată. Această diferență de 0,8 la sută cât este în prezent nu stabilește o graniță clară între o situație acceptabilă și o situație neacceptabilă”, a subliniat Raed Arafat. El a explicat că preferă să nu dea răspunsuri tranșante înainte de a se consulta cu ceilalți colegi, pentru că „oamenii nu cred că cineva care nu este de aceeași credință poate să fie chiar neutru și poate să vină cu soluții care nu sunt îndreptate într-o direcție sau alta”.

Raed Arafat a spus că el, ca medic, ar recomanda limitarea sărbătorii la „aspectele de bază, fără participarea în număr mare a publicului”. Publicul ar trebui să fie cât mai puțin posibil. Acțiunea religioasă poate să se desfășoare, dar cu o limită majoră asupra participării publicului, să nu avem mii de oameni acolo, a insistat Raed Arafat. „Știu că vor fi poate discuții, (…) dar cert, ca medic vă spun, trebuie redus numărul oamenilor la maximum, în situația în care ne aflăm acum”, a repetat șeful DSU.

Se închid școlile?

După atingerea pragului de 3, în București se vor închide școlile? a mai fost întrebat Raed Arafat.

„Dacă nu mă înșel, există acolo scenariile clare care sunt pentru școli, dar este posibil ca la 3 la mie să se ia acest lucru în considerare. Nu pot acum să vă dau răspunsul sută la sută cum va fi, dar este posibil să fie unul dintre scenariile care se iau în considerare. Acest lucru rămâne să fie discutat cu Ministerul Sănătății, cu Ministerul Educației și să se ia măsurile în conformitate cu protocoalele care erau stabilite”, a arătat Raed Arafat.

„Dacă vom continua să vedem situații cum am văzut în Centrul Vechi și dacă oamenii nu sunt dispuși să înțeleagă – petrecerile s-ar putea muta acasă, dacă se întâlnesc 30-40 într-un apartament și fac un chef, autoritățile nu pot avea niciun control -, atunci este inconștiență și vom vedea că măsurile noastre vor eșua”, a spus Raed Arafat.