În conferinţa de presă susţinută marţi seara la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că România nu are nevoie deocamdată din nou de decretarea stării de urgenţă în întreaga ţară, precizând că, în momentul în care această ipoteză va fi menţionată de specialişti, ea va fi analizată.

„Nu există o definiţie universal valabilă sau european valabilă pentru starea de urgenţă. Ceea ce declară alte state din zona noastră sau din Spania este ceea ce se numeşte similar la noi starea de alertă. Starea de alertă permite instituirea cam tuturor restricţiilor şi măsurilor care sunt necesare pentru a gestiona o astfel de pandemie”, a declarat şeful statului.

Klaus Iohannis a vorbit şi despre dezbaterile privind legislaţia ce are ca scop limitarea transmiterii noului coronavirus, care a fost tergiversată în Parlament.

„Exact din acest motiv s-a creat o lege specială, pentru această stare de alertă şi de când această lege, care a fost tergiversată la vremea respectivă, în Parlament, de când există această lege specială, Guvernul a putut să ia măsurile care se impun pentru gestionarea epidemiei, gestionarea pandemiei”, a mai precizat Iohannis.

Dacă nu mai sunt suficiente măsurile posibile prin legea stării de alertă, vom analiza şi starea de urgenţă local sau regional

Şeful statului a apreciat că „nu este nevoie acum de stare de urgenţă”.

„Dacă, Doamne fereşte, ajungem în situaţia să nu mai fie suficiente măsurile posibile prin legea care descrie starea de alertă şi trebuie să impunem alte restricţii ale libertăţilor, atunci este de evaluat dacă se introduce local, regional sau naţional – nu cred că va fi cazul – starea de urgenţă. În măsura în care experţii noştri, medicii noştri vor veni cu aceste solicitări, le vom discuta”, a mai declarat preşedintele Klaus Iohannis, marţi seara.

Cât despre organizarea alegerilor parlamentare, şeful statului a precizat că nu se va modifica data stabilită.

„Trebuie să vedem în ce fel de societate vrem să trăim. Dacă vrem să trăim într-o societate panicardă, care se ascunde, sau dacă vrem să trăim într-o societate care respectă regulile, dar îşi duce viaţa democratică mai departe.

Esenţa democraţiei stă în alegeri, alegeri libere. În măsura în care mandatul acestui Parlament se termină în decembrie, este obligatorie realizarea unor alegeri libere, pentru a avea un nou Parlament cu puteri depline, iar acest lucru se va întâmpla pe 6 decembrie”, a declarat Iohannis.