Președintele Klaus Iohannis a solicitat marți imperios, în cadrul conferinței de presă desfășurată la Cotroceni, ca Guvernul să coreleze de urgență datele instituțiilor din subordine cu privire la numărul de bucureșteni pe baza căruia se calculează rata de incidență.

”Este ciudat că două instituții guvernamentale dau două rezultate diferite. Este nevoie urgentă de corelarea acestor date și aștept ca Guvernul să rezolve preblema de urgență.”, a cerut Iohannis, întrebat de reprezentanții mass media cu privire la faptul că Institutul Național de Sănătate Publică și Grupul de Comunicare Strategică au raportat marți rate de infectare cu noul coronavirus diferite, în cazul Capitalei.

”Este un virus nou, nu se cunosc încă toate datele. INSP mi-a prezentat câteva studii științifice, e un proces continuu. Nu au nici ei toate datele. Dacă doriți, prin biroul de presă vă punem în legătură cu INSP.”, a mai spus Klaus Iohannis.

”Suntem în valul doi”

”Suntem la debutul unei noi săptămâni în care din păcate vedem o creștere accentuată la toți indicatorii legați de pandemie. În București avem de-a face cu transmitere comunitară.

Suntem într-un așa-numit val doi al epidemiei, care se înregistrează și în majoritatea statelor europene.

Fără un efort colectiv va fi imposibil să reușim. Fac un apel la cetățeni să fie prudenți și să respecte indicațiile date de autorități.

Este obligatoriu să întrerupem lanțul cauzal care favorizează transmiterea infecțiilor.”, a precizat Președintele.

”Efectele asupra celor îmbolnăviți sunt de durată”

”Vom ajunge să ne bucurăm din nou de toate activitățile cu care eram obișnuiți cu atât mai repede cu cât vom stopa creșterea epidemiei – restricțiile sunt doar de moment.

Dar cei care au murit nu mai pot fi aduși înapoi. Totodată, efectele asupra celor îmbolnăviți sunt de durată.

Este mult mai ușor să respectăm acum toate măsurile sanitare și să fim precauți, decât să regretăm mai târziu că nu am făcut tot ceea ce ținea de noi pentru a-i salva pe cei dragi.

Ne aflăm într-o perioadă de răspândire galopantă a coronavirusului.”, a mai spus Iohannis.

Neconcordanțe în datele oficiale

Rata de infectare cu coronavirus a trecut de 3 la mia de locuitori în București încă de duminică, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). De la acest prag, școlile intră în scenariul roșu și se poate decide carantinarea orașului.

Dar datele furnizate de Grupul de Comunicare Strategică (GCS) în buletinele zilnice arată altă situație. Luni, Bucureștiul apărea cu o rată de incidență de 2,66.

În raportul săptămânal al INSP privind evoluția epidemiei pentru datele raportate până la 11 octombrie, Bucureștiul apare cu rata de incidență la 100.000 de locuitori în 14 zile de 311, adică 3,1 la o mie de locuitori.