România are exemple foarte bune de urmat la nivel european, atunci când vine vorba despre învingerea pandemiei şi revenirea la o viaţă cât mai aproape de normalitate.

Ţara care a depăşit 90% din populaţie vaccinată: “Nu mai există nici un fel de restricţie. Acolo trebuie să fim şi noi”

O spune primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Acest oraş are cea mai mare rată de vaccinare din România, în acest moment, aproape 60%.

“În Danemarca, unde peste 90% din populaţie e vaccinată, nu mai există nici un fel de restricţie. Acolo trebuie să fim şi noi. Vaccinarea este drumul spre o viaţă normală.

Danemarca nu mai are frică de restricţii, pentru că are rată de vaccinare de peste 90%, au o viaţă normală. În Belgia, şcolile au fost închise o singură săptămână de la începutul pandemiei. Nicio ţară, în afară de Bulgaria, nu a închis şcolile mai mult.

Clujenii respiră aer european pentru că arată că îşi doresc doza a treia de vaccin. (…) Clujenii nu vor să pună presiune pe sistemul sanitar”, a declarat, vineri, Emil Boc, într-un interviu pentru Ziua de Cluj.

De ce sunt mulţi invidioşi pe Cluj-Napoca?

Mai mult, edilul s-a lăudat că oraşul său a avut cele mai mari festivaluri din România, în acest an, iar evenimentele vor continua. Asta însă atrage invidia multora, spune Boc.

“Toate evenimentele importante se organizează la Cluj şi asta atrage invidia multora. Chiar luna aceasta, Emma Răducanu şi Simona Halep va fi prezente la Cluj-Napoca”, a precizat primarul.

“Clujul nu va avea economia închisă, nici România”

Primarul din Cluj-Napoca a mai venit şi cu precizări importante pentru locuitorii oraşului, în contextul deciziilor ce se iau la nivel naţional de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

“Clujul nu va avea economia închisă, nici România. Astăzi, la ora 15:00, se va adopta noua hotărâre de Guvern pentru noile reglementări incidente şi se va publica ordinul comun în Monitorul Oficial de funcţionare a şcolilor, indiferent de incidenţă, dat cu câteva reguli stabilite de specialişti, şi care vor sta la temelia hotărârilor pe care comitelelor judeţene le vor lua şi acolo unde incidenţa trece de 6 la mie.

Ca să înţeleagă clujenii: în privinţa şcolilor, chiar dacă e depăşit 6 la mie, ele nu se vor închide automat. Se va trece în online o clasă sau o şcoală, acolo unde există un număr stabilit de specialişti. Acest lucru se va întâmpla începând de luni. Sunt în faţa Clujului cel puţin 13 oraşe care au o rată mai mare ca noi, iar în scenariul roşu sunt cam 30.

La restaurante, lucrurile sunt foarte clare: nu se închid, vor funcţiona cu o capacitate de 50% şi toate persoanele care vor intra trebuie să fie vaccinate. La nunţi, botezuri, se vor desfăşura între 17-24, cu 50% din capacitatea spaţiului, dar nu mai mult de 200 de persoane, vaccinate sau trecut prin boală.

Nu se admit testele PCR sau antigen. La fel şi la cinema, activităţi culturale, concerte, festivaluri publice sau private. La fel şi sălile de fitness, rămân deschise pentru vaccinaţi sau cei care au trecut prin boală. Mitingurile, în aceleaşi condiţii”, a explicat, vineri, Emil Boc.

Sursa foto: Dreamstime