Această recomandare a fost făcută de către experţii OMS într-o conferinţă de presă despre situaţia din SUA, unde autorităţile sanitare locale consideră că testele nu mai sunt necesare pentru cei asimptomatici, conform agerpres.ro

Persoanele care nu au simptome pot şi ele să transmită virusul

Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS,  a precizat că agenţia pentru sănătate din cadrul ONU recomandă ca “persoanele care intră în contact cu un bolnav, dacă este posibil, să fie testate, indiferent de prezenţa sau absenţa simptomelor”.

″Ştim că persoanele care au simptome transmit virusul, dar ştim şi că persoanele care nu au simptome pot şi ele să transmită virusul”, a adăugat ea.

Aceeaşi expertă din cadrul OMS a subliniat importanţa acestor teste, care trebuie “să fie utilizate ca o oportunitate pentru a găsi cazurile active, pentru ca acestea să poată fi izolate şi, de asemenea, pentru ca găsirea contactelor să poată avea loc”.

Schimbarea apărută în directivele americane a fost realizată în mod discret luni pe site-ul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), în contextul în care mai multe companii mass-media vorbeau despre un amestec al Casei Albe în această procedură.

De asemenea, preşedintele Donald Trump a declarat de mai multe ori că ţara lui ar trebui să depună mai puţine eforturi pentru depistarea persoanelor infectate cu COVID-19, considerând că testele oferă o imagine eronată asupra modului în care Statele Unite gestionează pandemia de coronavirus.

Pandemia de coronavirus continuă să facă ravagii în întreaga lume, însă cele mai recente date săptămânale publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată o încetinire a răspândirii epidemiei în majoritatea regiunilor, mai ales pe continentul american.

Peste 1,7 milioane de cazuri noi de COVID-19 şi 39.000 de noi decese au fost raportate OMS săptămâna trecută (17-23 august), ceea ce reprezintă o reducere cu 5% a cazurilor, respectiv o scădere cu 12% a numărului de decese comparativ cu săptămâna precedentă (10-16 august). Această încetinire a fost înregistrată în toate regiunile, cu excepţia Asiei de Sud-Est şi a estului Mediteranei.