Noua actualizare epidemiologică făcută publică luni seara arată că pandemia de coronavirus încetinește la nivel mondial, cu excepția sud-estului Asiei și estului Mediteranei.

Actualizarea mai arată că cele mai afectate continente rămân cele americane, reprezentând jumătate din cazurile recent raportate şi 62% din cele 39.240 de decese la nivel mondial din ultima săptămână.

Ce spune OMS

„Peste 1,7 milioane de cazuri noi de COVID-19 şi 39.000 de decese noi au fost înregistate de OMS în ultima săptămâna, o scădere de 4% a numărului de cazuri şi (o scădere de 12%) a numărului de decese comparativ cu săptămâna precedentă”, se arată actualizarea OMS.

Situația din Asia și Mediterana

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că sud-estul Asiei este cea de-a doua cea mai afectată regiune. Aici s-a raportat o creștere cu 28 de procente a noilor cazuri și o creștere de 15 procente în rândul deceselor.

Majoritatea cazurilor noi raportate continuă să fie înregistrate în India, dar virusul se răspândește cu repeziciune și în Nepal.

În cazul estului Mediteranei, acolo s-a raportat o creștere de 4 procente a numărului de cazuri noi. Totuși, numărul deceselor a scăzut constant în comparație cu ultimele șase săptămâni.

Libanul, Tunisia și Iordania au raportat cea mai mare creștere a cazurilor comparativ cu săptămâna precedentă.

OMS lansează un avertisment pentru părinți

Una dintre măsurile prin care oamenii se pot feri de coronavirus este purtarea măștii de protecție. Așadar, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că părinții trebuie să le pună mască și copiilor de la 12 ani în sus.

Copiii în vârstă de cel puţin 12 ani ar trebui să poarte mască în aceleaşi condiţii ca adulţii pentru a ajuta la limitarea răspândirii COVID-19, în timp ce în cazul copiilor cu vârste cuprinse între şase ani şi 11 ani decizia trebuie luată pe baza evaluării punctuale a riscurilor, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite sâmbătă Reuters.

Copiii cu vârste de 12 ani şi mai mari ar trebui să poarte masca mai ales atunci când nu poate fi garantată o distanţă de minim 1 metru faţă de alte persoane şi când în zonă există transmitere comunitară a noului coronavirus, indică un document al OMS şi UNICEF datat 21 august.

În privinţa copiilor cu vârste între şase ani şi 11 ani, purtarea măştii depinde de o serie de factori, printre care intensitatea transmiterii coronavirusului în zonă, capacitatea copilului de a folosi masca, accesul la măşti şi supervizarea adecvată din partea unui adult.

De asemenea, trebuie ţinut cont de impactul potenţial asupra învăţării şi dezvoltării psiho-sociale şi de interacţiunile pe care copilul le are cu persoane cu grad ridicat de îmbolnăvire gravă.