Amendă drastică pentru angajatorul lucrătorilor indieni infectați cu coronavirus. Acesta a fost sancționat de inspectorii de muncă cu 13.500 de lei.

ITM taie-n carne vie!

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) București a făcut verificări pe șantierul din Sectorul 4 al Capitalei, unde Direcția de Sănătate Publică a semnalat un focar de coronavirus, și a constatat mai multe nereguli, pentru care au fost aplicate amenzi în cuantum de 13.500 de lei.

Acțiunea de control demarată sâmbătă seara, în prezența ministrului Muncii, Violeta Alexandru, și coordonată de inspectorul șef al ITM București, Constantin Bujor, a fost finalizată în cursul zilei de luni.

Inspectorii de muncă au verificat dacă angajatorul respectă prevederile referitoare la prevenirea și stoparea răspândirii virusului SARS-COV 2 în rândul angajaților, precum și legislația privind securitatea și sănătatea în muncă, respectiv în domeniul relațiilor de muncă.

Echipa de control a stabilit că toți lucrătorii de cetățenie indiană sunt angajați cu forme legale, însă angajatorul a încălcat o serie de dispoziții privind condițiile igienico-sanitare, printre care: dotarea necorespunzătoare cu materiale igienico-sanitare și supraaglomerarea spațiilor de dormit, încălcări care contravin prevederilor legislației în vigoare pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-C0V 2, precum și Legii securității și sănătății în muncă 319/2006.

De asemenea, angajatorul nu a realizat, în termenul prevăzut, instruirea specifică pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV 2 și nu a asigurat personal suficient pentru acordarea primului ajutor și pentru implementarea măsurilor de prevenire.

El a mai fost sancționat și pentru faptul că nu avea o evidență clară a orelor lucrate de muncitori și pentru transmiterea cu întârziere a unor date în Revisal.

Pentru abaterile constatate au fost dispuse 11 măsuri cu realizare la termen și au fost aplicate sancțiuni contravenționale: patru amenzi în cuantum de 13.500 lei și șapte avertismente.