O1 Group, controlat de oligarhului rus de origine moldoveană Boris Mints (56 de ani), alături de CA Immo, din care deţine 49,7%, au lansat o ofertă de preluare a circa 13,5% din Immofinanz în luna martie, dar directorul executiv de la acea vreme al Immofinanz, Eduard Zehetner, s-a opus virulent acestei mişcări.

Ulterior, cele două părţi s-au dat în judecată reciproc, cu Immofinanz spunând că vrea să prevină CA Immo din a cumpăra mai multe acţiuni sau din a-şi exercita drepturile de vot, în timp ce CA Immo spune că a dat în judecată Immofinanz din cauza comentariilor făcute de CEO într-un interviu de presă.

CITIŢI ŞI Oligarhul Boris Mints îşi calculează strategia de achiziţie a Immofinanz

CA Immo şi Immofinanz sunt cei mai mari proprietari străini de clădiri de birouri din România. O companie rezultată în urma fuziunii dintre cei doi jucători ar controla în România un portofoliu de active imobiliare evaluate la peste 1,1 mld. euro. Immofinanz deţine la nivel local proprietăţi în valoare de 950 mil. euro, împărţite între opt proiecte de birouri, patru malluri şi trei centre logistice, plus peste 100 de hectare de teren. De cealaltă parte, CA Immo are în proprietate clădirile de birouri Riverplace Semănătoarea, Bucharest Business Park, Europe House şi Opera Center, toate în Bucureşti, un teren în zona Orhideelor şi altul în Sibiu, toate evaluate la circa 210 mil. euro.

CITIŢI ŞI CA Immo cumpără participaţiile BERD din clădirile Europe House şi River Place

Întrebată de Capital dacă se aşteaptă ca O1 Group să-şi mărească participaţia în CA Immo, Hedwig Höfler, directoarea de investiţii pe Europa Centrală şi de Est în cadrul CA Immo, a răspuns că „este o tendinţă care se poate observa la mulţi investitori ruşi care îşi plasează resursele financiare în proprietăţi din Europa“.

CITIŢI ŞI CA Immo vrea să cumpere clădiri de birouri gata închiriate în Bucureşti

CA Immo a mai anunţat că vizează creşterea veniturilor sale recurente obţinute din operaţiuni la 110 mil. euro până în 2017, de la nivelul actual de 91,1 mil. euro, şi să îşi crească până atunci portofoliul de proprietăţi la o valoare de 3,9 mld. euro, de la nivelul actual de 3,5 mld. euro.

Proprietăţile pe care CA Immo le deţine în România au o pondere de 6% în portofoliul total al companiei şi au generat în primul semestru al anului venituri din închiriere de 16,9 mil. euro. Activele locale ale austriecilor au o suprafaţă de circa 84.000 mp, închiriată în proporţie de 95,6%. În 2014, veniturile obţinute de companie în România au fost de 33 mil. euro. CA Immo se plasează pe locul patru în topul celor mai mari proprietari de clădiri de birouri din România, după Immofinanz, Liviu Tudor şi Globalworth.