BERD deţine participaţii cuprinse între 25% şi 35% în majoritatea firmelor care se regăseau în portofoliul Europolis, companie cumpărată de CA Immo de la Volksbank în 2011 pentru 227 mil. euro. În România, instituţia financiară deţinea 35% din Europolis Logistic Park de lângă Bucureşti, parc logistic vândut în această primăvară către P3, şi mai are câte 35% din clădirile de birouri Europe House din Piaţa Victoriei şi River Place de pe platforma Semănătoare şi dintr-un teren de 7.200 mp, parte din fosta fabrică de pâine Spicul din zona Orhideelor.

În urma acestei tranzacţii, care se estimează că va fi încheiată luna aceasta, CA Immo va deveni unicul acţionar al acestor proprietăţi. La nivel regional, BERD deţinea participaţii de 25% şi 35% în cadrul a opt clădiri de birouri cu o valoare de circa 486 mil. euro, printre care cele două din Bucureşti, şi în patru terenuri evaluate la 25 mil. euro, printre care se regăseşte şi cel din Orhideelor. Austriecii au convenit să plătească circa 60 mil. euro pentru cumpărarea acţiunilor BERD.

„Răscumpărarea acţiunilor BERD este în concordanţă perfectă cu strategia noastră de a ne extinde participaţiile în clădirile de birouri pe care le avem în oraşele noastre de bază şi este un pas imporant spre a continua stimularea veniturilor noastre. Ca urmare a tranzacţiei, proprietăţi evaluate la circa 500 mil. euro vor fi adăugate în bilanţul contabil şi circa 35 mil. euro la veniturile din chirii ale grupului, datorită consolidării integrale a activelor“, a declarat Bruno Ettenauer, CEO-ul CA Immo.

CITIŢI ŞI CA Immo vrea să cumpere clădiri de birouri gata închiriate în Bucureşti

Focus pe capitale

Infuzia de capital adusă de milionarul rus Boris Mints în cadrul CA Immo în ultimul an, prin achiziţii repetate de acţiuni în valoare de 475,2 mil. euro, a schimbat şi direcţia de dezvoltare a grupului austriac. Compania a început să îşi cureţe portofoliul din România de toate proprietăţile din afara Bucureştiului. Astfel, în noiembrie 2014 a vândut spaţiul fostului magazin OBI din Sibiu către grupul german Hornbach şi parcul logistic Europolis de la marginea Bucureştiului către P3, încasând în jur de 130 mil. euro. Asta după ce în primăvara anului trecut vânduse un teren de 8.200 mp din zona Barbu Văcărescu antreprenorului român Ionuţ Dumitrescu.

CITIŢI ŞI Oligarhul Boris Mints îşi calculează strategia de achiziţie a Immofinanz

Pe lângă proprietăţile preluate de la Europolis în 2011, CA Immo mai deţine în România clădirile de birouri Bucharest Business Park şi Opera Center din Bucureşti şi un teren de 16 hectare în Sibiu.

Cu o suprafaţă închiriabilă de circa 93.000 mp, CA Immo se plasează pe locul patru în topul celor mai mari proprietari de clădiri de birouri din România, după Immofinanz, Liviu Tudor şi Globalworth. Austriecii au încasat anul trecut din închirierea acestor spaţii aproape 33 mil. euro şi au o rată de ocupare de 92,2%.