Oferta de 422 mil. euro făcută de cei doi parteneri pentru un pachet mai mare de acţiuni Immofinanz, care ar contribui la crearea unui gigant imobiliar în Europa Centrală şi de Est, a atras un răspuns ostil din partea fostului director executiv al companiei vizate, moment din care cele două părţi au rămas într-o situaţie neclară pentru piaţă.

CITIŢI ŞI Oligarhul rus Boris Mints ar putea deveni acţionarul celor mai mari proprietari de birouri din România

CA Immo, din care grupul O1 al oligarhului rus Boris Mints (56 de ani) deţine 26%, şi Immofinanz sunt cei mai mari proprietari străini de clădiri de birouri din România. O companie rezultată în urma fuziunii dintre cei doi jucători ar controla în România un portofoliu de active imobiliare evaluate la peste 1,3 mld. euro. Immofinanz deţine la nivel local proprietăţi în valoare de 957 mil. euro, împărţite între opt proiecte de birouri, patru malluri şi trei centre logistice, plus peste 100 de hectare de teren. De cealaltă parte, CA Immo are în proprietate clădirile de birouri Riverplace Semănătoarea, Bucharest Business Park, Europe House şi Opera Center, toate în Bucureşti, un teren în zona Orhideelor şi altul în Sibiu, toate evaluate la circa 400 mil. euro.

CITIŢI ŞI CA Immo vrea să cumpere clădiri de birouri gata închiriate în Bucureşti

Dmitry Mints, fiul lui Boris Mints şi preşedintele O1 Properties, vehiculul de investiţii al O1 Group, a declarat recent că încă nu s-a definitivat o strategie în privinţa achiziţiei Immofinanz.

„Nu s-a decis încă dacă vom vinde sau vom cumpăra acţiuni în Immofinanz. Noi, ca orice investitor de portofoliu, putem merge în orice direcţie… Compania are un nou CEO, vom vedea ce începe să facă, cum ne construim cooperarea cu ei“, a declarat Mints, citat de Reuters.

O1 Group şi CA Immo au lansat o ofertă de preluare a circa 13,5% din Immofinanz în luna martie, dar directorul executiv de la acea vreme al Immofinanz, Eduard Zehetner, s-a opus virulent acestei mişcări.

Ulterior, cele două părţi s-au dat în judecată reciproc, cu Immofinanz spunând că vrea să prevină CA Immo din a cumpăra mai multe acţiuni sau din a-şi exercita drepturile de vot, în timp ce CA Immo spune că a dat în judecată Immofinanz din cauza comentariilor făcute de CEO într-un interviu de presă.

CITIŢI ŞI Immofinanz despre oferta oligarhului Boris Mints: Este ridicolă. Ar trebui să ofere 4 dolari/acţiune

Între timp, şi Immofinanz a lansat un program de răscumpărare a propriilor acţiuni, iar Mints spune că O1 şi CA Immo, care au reuşit să cumpere doar 6% din acţiunile Immofinanz, vor aştepta finalitatea programului înainte de a urma alţi paşi.

Răscumpărarea este de aşteptat să se deruleze până la finalul anului, cu excepţia cazului în care pachetul de acţiuni vizat este răscumpărat mai devreme. Mints spune că se aşteaptă ca programul să se încheie mai devreme.

„Immofinanz este interesant dacă obţinem controlul operaţional şi dacă putem lucra la restructurarea afacerii, inclusiv a activităţii proprietăţilor din Rusia“, deşi participaţia de 6% nu garantează niciun loc în consiliul de administraţie al companiei, menţionează Mints. El a mai spus că O1 nu urmăreşte să-şi crească participaţia în CA Immo peste nivelul de 26%, deoarece cota actuală îi oferă o poziţie aproape de control.

Întrebată de Capital dacă se aşteaptă ca O1 Group să-şi mărească participaţia în CA Immo, Hedwig Höfler, directoarea de investiţii pe Europa Centrală şi de Est în cadrul CA Immo, a răspuns că „este o tendinţă care se poate observa la mulţi investitori ruşi care îşi plasează resursele financiare în proprietăţi din Europa“.