Oligarhul rus Boris Mints (56 de ani), proprietarul O1 Group – specializat în investiţii imobiliare şi în fonduri de pensii private, a anunţat că alături de CA Immo, din care a cumpărat recent 26%, ia în considerare o investiţie minoritară în Immofinanz. Cele două companii sunt cei mai mari proprietari străini de clădiri de birouri din România.

Boris Mints (Minţ) s-a născut în 1958 în localitatea Rîbniţa din Republica Moldova, dar are cetăţenie rusă.

„CA Immobilien Anlagen AG şi O1 Group Limited confirmă faptul că iau în considerare o investiţie minoritară în Immofinanz AG care ar putea include o potenţială ofertă comună pentru circa 15% din Immofinanz AG la un preţ în jurul preţului actual al acţiunilor (preţul de închidere la Bursa de la Viena în 24 februarie 2015: 2,51 euro)“, se arată într-un comunicat al CA Immo.

Investitorul a mai menţionat că o eventuală achiziţie se supune aprobărilor concurenţiale corespunzătoare, a celor corporative din partea CA Immo şi O1 Group, dar că depinde şi de condiţiile de piaţă din momentul deciziei.

La un preţ de 2,51 euro/acţiune, capitalizarea Immofinanz este de circa 2,8 mld. euro, iar pachetul de 15% vizat de Boris Mints este evaluat la circa 420 mil. euro.

Immofinanz este cel mai mare proprietar de spaţii de birouri din România, deţinând un portofoliu de 206.347 mp. În această ierarhie, investitorul austriac este urmat de antreprenorul român Liviu Tudor, care deţine 150.000 mp de spaţii de birouri, şi de austriecii de la CA Immo, care au 106.000 mp.

Proprietăţile grupului Immofinanz în România reprezintă 13,9% din portofoliul total al companiei, potrivit raportului financiar din primul trimestru al anului financiar 2014/2015. Grupul deţine în România 83 de proprietăți (16 investiţii finalizate, 12 în curs de dezvoltare şi 55 de proiecte în curs de analiză), cu o valoare de 964 milioane de euro (658,4 milioane de euro – investițiile finalizate, 41 milioane de euro – proiecte în curs de dezvoltare și 264,6 milioane de euro – proiecte în curs de analiză). Portofoliul curent de investiții este constituit din nouă clădiri de birouri (14,5% din întregul portofoliu de clădiri de birouri), patru proprietăți în zona de retail (10,2% din întregul portofoliu de retail) și trei centre logistice (3,3% din întregul portofoliu de logistică).

Structura acţionariatului Immofinanz

Banca americană JPMorgan Chase are o participaţie semnnificativă în Immofinanz, reprezentând 6,191% din acţiunile cu drept de vot ale companiei.

Citiţi şi Şeful Immofinanz: Celorlalţi dezvoltatori imobiliari ar trebui să le fie teamă de noi

Achiziţii repetate

În octombrie anul trecut, milionarul Boris Mints a intrat, prin intermediul companiei sale O1 Group, în acţionariatul CA Immo după ce a achiziţionat un pachet de acţiuni de la UniCredit Bank Austria pentru 295 mil. euro. Tranzacţia a transformat grupul O1 în acţionar cu 16,35% din CA Immo. Într-o tranzacţie ulterioară, încheiată luna aceasta, Boris Mints a mai cumpărat 9,65% din acţiunile companiei, în urma unei tranzacţii de circa 180 mil. euro. Astfel, oligarhul rus a devenit principalul acţionar al CA Immo, cu o participaţie de 26%, în urma unor investiţii cumulate de 475,2 mil. euro.

Averea milionarului rus Boris Mints este estimată de revista americană Forbes la 1,6 mld. dolari. Compania sa O1 Properties este unul dintre cei mai mari proprietari de clădiri de birouri din Moscova, cu un portofoliu închiriabil de 497.000 mp. Valoarea actuală a portofoliului O1 Properties se ridică la 4,5 mld. dolari.