Organismele de reglementare din Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a ajuta companiile aeriene să facă faţă impactului “semnificativ” provocat de epidemia de coronavirus prin relaxarea prevederilor cu privire la utilizarea sloturilor de pe aeroporturi, informează Bloomberg.

Legislaţia europeană obligă transportatorii aerieni să utilizeze cel puţin 80% din sloturile lor de pe aeroporturi, în caz contrar riscând să le piardă în următorul an.

Săptămâna trecută, Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA) a anunţat că a luat contact cu organismele de reglementare de pe întregul glob pentru a găsi o soluţie de suspendare a regulilor, având în vedere că transportatorii aerieni sunt obligaţi să îşi reducă zborurile ca răspuns la scăderea cererii pentru călătoriile cu avionul.

Companiile aeriene se numără printre cele mai afectate industrii

„Comisia analizează în prezent toate datele disponibile cu privire la impactul COVID-19 asupra industriei aviaţiei”, a informat executivul comunitar într-un comunicat publicat luni. „Evaluăm în mod activ toate opţiunile posibile, inclusiv revizuirea legislaţiei cu privire la sloturi, pentru a răspunde la această provocare”, a adăugat Comisia.

Acţiunile executivului comunitar sunt un răspuns la o criză globală care se agravează, iar companiile aeriene se numără printre cele mai afectate industrii. În ultimele zile, Italia a introdus în carantină un sfert din populaţie, iar compania aeriană germană Lufthansa şi-a redus capacităţile cu 50% şi a cerut ajutor de la stat.

Guvernele statelor membre au şi început să introducă măsuri de sprijin în favoarea economiilor lor. Germania a anunţat că va investi o sumă suplimentară de 12,4 miliarde euro până în 2024 şi de asemenea va lua măsuri pentru a ajuta companiile şi muncitorii afectaţi, scrie Agerpres.