Statul american permite șoferilor să-și adauge permisul de conducere în portofelele iPhone ale Apple sau Apple Watch pentru ca trecerea prin punctele de control TSA să fie simplificată, informează CNN.

Este o problemă reală!

„Atenție, oameni drăguți ai erei digitale! Vă rugăm să faceți fotografii cu hainele pe voi pentru permisul de conducere digital și ID-uri”, a scris Departamentul de Servicii Auto. Documentul digital nu poate fi utilizat ca înlocuitor al celui fizic, a informat site-ul. Mai multe persoane au reacționat la postarea de pe Facebook, întrebându-se dacă este o glumă. Departamentul a răspuns cu un meme sugerând că este o problemă reală.

Contul oficial de Facebook al Agenției de Management al Urgențelor din Oconee County Georgia a cerut mai multe detalii: „Cam câte haine trebuie să punem? Simt că cereți ceva foarte vag. Am întrebări… Suficiente haine pentru căuta ceva în frigider la miezul nopții? Suficiente pentru o excursie la Walmart? Costumul fraților Brooks?” DDS a răspuns: „Cămășile sunt drăguțe! Vrem să purtați cămăși pentru selfie-uri.”

Georgia este unul dintre statele din SUA care au permis utilizarea permiselor digitalizate

Utilizatorii de Facebook au continuat să se amuze pe seama recomandării. Am încercat să fac o poză complet dezbrăcat pentru cartea de identitate, dar mi-am asdus aminte că risc să fiu arestat ”, a glumit Paul Stanbrook.

Georgia este unul dintre statele din SUA care au permis utilizarea unor permise digitalizate, alături de Arizona, Colorado, Maryland și Utah.

Cu câteva excepții, majoritatea celor din Generația Z (născuți între 1996 și 2012) nu mai obțin permisul de conducere înainte de vârsta de 18 ani, potrivit unor date administrative din SUA. Conform acestora, în 2021, doar 25% dintre tinerii americani de 16 ani și 42% dintre cei cu vârsta de 17 ani aveau permis de conducere. Definită ca generația născută între 1996 și 2012, generația Z îi reprezintă pe așa-numiții nativi digitali, tinerii care au crescut în era internetului și care acum ocupă aproape jumătate din populația lumii, potrivit The Week.

90% dintre tinerii cu vârsta între 20 și 25 de ani aveau permis auto

Prin comparație, în anul 1997, 43% dintre tinerii de 16 ani și 62% dintre cei de 17 ani aveau permis de conducere, după cum a scris The Washington Post. „Chiar și cei mai în vârstă din Generația Z sunt mult în urmă față de cei din generația ”millennials” (cei născuți între anii 1981-1996). În 1997, aproape 90% dintre tinerii cu vârsta între 20 și 25 de ani aveau permis auto, iar în 2020 ajunseseră la sub 80%”.

Care sunt explicațiile

Washington Post are mai multe explicații pentru această schimbare de atitudine. Este vorba de costul tot mai mare al asigurării auto, teama de accidente, preocupările legate de mediu, confortul pe care îl au în transportul public și aplicațiile de partajare a călătoriei.

„Dacă apare o urgență, pot suna la Uber sau la 911”, a declarat Madison Corr, în vârstă de 24 de ani, din Philadelphia pentru ziarul american. Dar dacă generația Z evită mașinile, cei din generația Baby Boomers (născuți între 1946 și 1964) nu renunță cu niciun chip la șofat. În 2021, 91% dintre cei din generația Baby Boomers, cu vârsta între 70 și 74 de ani, aveau permis de conducere, față de aproximativ 85% în 1997. În plus, 69% dintre americanii de peste 85 de ani aveau, încă, un permis de conducere în 2021 (inclusiv 88% din bărbații de peste 85 de ani). Aceasta este o „creștere considerabilă, de la 43% în 1997”, notează Washington Post.