Amenzi de aproape 260 milioane de dolari date în Rusia, în 2022, pentru „informaţii interzise”!

49 de procese şi amenzi de 259,3 milioane de dolari

Mai exact, este vorba despre 49 de cazuri examinate de către tribunalele din Federaţia Rusă, în cursul anului 2022, pentru refuzul de a şterge informaţii interzise pe internet.

În aceste cazuri, judecătorii au impus amenzi în valoare de 21,12 miliarde de ruble (259,3 milioane de dolari), indică statisticile oficiale publicate duminică, 23 aprilie, de către Departamentul Juridic al Curţii Supreme din Rusia, notează jurnaliştii agenţiei EFE.

Google, gigantul informatic american care este proprietar al YouTube, se numără printre cele mai amendate companii. Împotriva Google au fost deschise 18 procese în Rusia.

În plus, au mai fost aplicate amenzi contra Meta, compania-mamă a Facebook, catalogată drept extremistă în Rusia pentru că a permis postări de ură împotriva acestei ţări după începerea campaniei Moscovei în Ucraina, precum şi contra altor resurse precum Wikipedia, Twitter sau Twitch.

Vadim Subbotin, directorul adjunct al Roskomnadzor, autoritatea rusă de reglementare a comunicaţiilor, a explicat faptul că Google, Facebook şi Twitter au refuzat să elimine aproximativ 5.500 de materiale cu informaţii interzise în Rusia.

Totul pleacă de la o lege care a intrat în vigoare în decembrie 2020

Pe tot parcursul anului 2022, au fost deschise în total 130 de cauze de acest tip, din care au fost examinate 49, trei au fost închise, două au fost trimise înapoi pentru rectificarea protocoalelor şi s-au întors la instanţe, în timp ce în 42 de cazuri tribunalele au pronunţat hotărâri.

Dintre acestea, 40 se refereau la persoane juridice, iar două la funcţionari.

În patru cazuri, instanţele s-au limitat la un avertisment, dar în celelalte 38 au fost aplicate amenzi.

Din totalul amenzilor, justiţia rusă a primit 1,508 miliarde de ruble (18,5 milioane de dolari).

Reamintim că în decembrie 2020, în Rusia a fost aprobată o lege care prevede responsabilităţi administrative împotriva companiilor care publică informaţii interzise, cum ar fi pornografie infantilă, instrucţiuni de fabricare a explozibililor, apeluri la proteste ale opoziţiei şi, mai recent, acţiunile armatei ruse în Ucraina.