Curtea respectivă de judecată le-a dat câştig de cauză reclamanţilor. Tocmai în 2019, ei au lansat un recurs colectiv în numele unui număr de californieni estimat la 14 milioane, conform avocaților acestora. În plângerea respectivă se susține că Alphabet, compania care deține Google, este vinovată de utilizarea unui mecanism abuziv de colectare a datelor mobile, „fără acordul proprietarilor telefoanelor cu sistem de operare Android, inclusiv când aparatele erau inactive”, se citează în dosar.
Utilizatorii s-au supărat pe Google
Conform declarațiilor făcute de reclamanți, aceste date au ajuns să fie exploatate ulterior în scopuri comerciale, mai ales pentru reclame. În replică, reprezentanții de la Google au negat vehement că această practică ar fi generat „orice prejudiciu cauzat consumatorilor prin această culegere de date”.
Reprezentanții companiei de tehnologie au mai susținut, de asemenea, că procesul de colectare era „prevăzut în contractul comercial de utilizare”. Practic, Google susține că datele au fost culese în mod legal, cu acordul utilizatorilor, prin termenii de serviciu.
„Probele prezentate la proces au dezvăluit că Google colecta în secret o cantitate masivă de informaţii provenind de la telefoane smart cu sistem Android şi consuma în mod inutil datele mobile ale proprietarilor de telefoane fără consimţământul lor”, a comentat avocatul reclamanţilor, Glen Summers.
După deciziile anunțate, echipa de la Google a transmis că va face apel la hotărârea Curţii. Momentan, Tribunalul a dat dreptate reclamanților și oblică compania să plătească suma de peste 314 milioane de dolari, transmite AFP.
Datele permit crearea unor profiluri detaliate ale utilizatorilor, folosite pentru reclame direcționate
Plângerea mai sus menționată acuză compania că a accesat date mobile. Face referire în acest caz la informații ce fac referire la utilizarea aplicațiilor, localizarea, activitățile telefonului, chiar și atunci când dispozitivele erau în stare de repaus. Acest tip de date este extrem de valoros pentru companii. Ele pot permite crearea unor profiluri detaliate ale utilizatorilor, folosite pentru reclame direcționate.
Pe lângă încălcarea confidențialității, reclamanții susțin că această colectare a datelor a implicat și un cost financiar indirect. Deoarece datele au fost folosite în scop comercial, în special pentru a livra reclame personalizate, ele au „consumat şi o parte din beneficiile cuprinse în planurile tarifare”, se mai arată în plângere.
Adică utilizarea datelor a generat trafic suplimentar, ceea ce putea conduce la costuri mai mari pentru utilizatori, mai ales în cazul abonamentelor cu limită de date.