SUA riscă să piardă un potențial război contra Chinei dacă nu ia o măsură urgentă. Generalul Mark D. Kelly, șeful Comandamentului pentru Luptă Aeriană din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, a transmis un avertisment dur. El a susținut că Statele Unite riscă să piardă un potențial război contra Chinei dacă aviația americană nu reușește să înlocuiască echipamentele învechite. Aceste aparte trebuie schimbate cu unele mai moderne care să-i permită să mențină superioritatea aeriană împotriva adversarilor ce dispun de capacități tehnologice avansate.

Oficialul militar american, citat de publicația Air Force Magazine, a spus, în cadrul unei conferințe a Asociației Forțelor Aeriene (AFA), că SUA trebuie să-și modeleze forța aviatică ținând cont de realitățile noului mediu de securitate, în condițiile în care armata americană are „nevoie de superioritate aeriană” și nu știe cum să lupte sau să funcționeze fără dominație aeriană.

Forțele Aeriene ale SUA riscă să devină irelevante

Modificările treptate nu vor permite aviației americane să rămână superioară fața Chinei. Această țară care dispune de capacități avansate în operațiunile în mediul electromagnetic, a precizat Kelly. El a subliniat că Forțele Aeriene ale SUA riscă să devină irelevante dacă nu renunță la echipamentele învechite care nu mai reprezintă o amenințare pentru China.

„Realitatea rece și dură” este aceea că, în urmă cu 30 de ani, înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, Forțele Aeriene ale SUA erau excelent pregătite și instruite pentru a învinge un adversar egal, însă, în ultimele două decenii, aviația americană a fost optimizată pentru a lupta într-un „mediu permisiv” care nu pus la încercare forțele aeriene. Dar în același timp, China s-a concentrat complet pe „lupta la nivel avansat și contra noastră”.

Superioritatea aeriană este un domeniu groaznic

Structura și echipamentele aviației chineze sunt „concepute pentru a provoca mai multe victime în primele 30 de ore de luptă decât am avut în ultimii 30 de ani în Orientul Mijlociu”, a explicat Kelly.

Pentru a redobândi avantajul, Forțele Aeriene ale SUA trebuie să poată pătrunde în „[spațiul aerian] suveran extrem de contestat”, iar dominația chineză în mediul electromagnetic trebuie erodată, a afirmat Kelly. El a spus că „dacă pierdem războiul din spectrul electromagnetic, pierdem războiul din aer și îl pierdem repede”.

„Superioritatea aeriană este un domeniu groaznic în care să primești medalia de argint”, a subliniat oficialul american, adăugând că SUA ar trebui să considere recâștigarea superiorității aeriene drept principala sa prioritate militară, care merită eforturi și finanțare ca pentru „un fel de proiect Manhattan” (proiectul american de dezvoltare a primei arme atomice în anii celui de-al Doilea Război Mondial, n.red).