O aeronavă NATO a încălcat spațiul aerian al Austriei. A pus în pericol aviația

Presa internațională relatează că un avion Boeing C-17 a încălcat ”masiv” spaţiul aerian austriac, survolând lacul Attersee, de lângă Salzburg, la o altitudine de numai 1.000 de metri, în locul celei regulamentare de circa 10.000 de metri.

Un purtător de cuvânt austriac spune că pilotul avionului s-a comportat „ca un şofer care conduce pe contrasens pe autostradă”, subliniind că întreaga aviație a fost pusă în pericol.

Avionul a fost escortat de două aeronave austriece Eurofighter în afara spaţiului aerian austriac, către Ungaria, unde este staţionată flota de C-17 a NATO.

În plus, purtătorul de cuvânt a mai spus că incidentul de vineri a reprezentat cea mai gravă încălcare a spaţiului aerian austriac din ultimii 20 de ani, notează dpa.

Un incident asemănător a avut loc și în România

La începutul verii acestui an, mai multe avioane rusești care se apropiau de Zona de Identificare Aeriană a României au fost interceptate de avioanele britanice Eurofighter Typhoon, care executau misiunea de poliție aeriană de la Baza Mihail Kogălniceanu, notează evz.ro.

La vremea respectivă, un comunicat de presă al NATO spunea că mai multe avioane de lupta rusești Su-24 Fencer și Su-30 Flanker au fost identificate pe 22 iunie intrând în Zona de Identificare a Zborului, care reprezintă zona spațiului aerian internațional controlat de România.

Aeronavele rusești nu au informat despre planurile de zbor și nici nu au contactat controlorii de trafic aerian. Avioanele Eurofighter Typhoon au fost alarmate pentru interceptare și au fost coordonate de controlorii de lupta aeriană români care operează de la Centrul de raportare a controlului din România. Avioanele rusești au părăsit FIR (Flight Information Region) România înainte să între în rază vizuală a avioanelor britanice.