China își mobilizează forța militară! Zeci de avioane au survolat spaţiul de apărare al Taiwanului

În acest context, ministerul taiwanez al Apărării a anunţat că 39 de avioane au intrat în spaţiul de apărare al ţării, în două rânduri. Primul a avut loc în timpul zilei, în timp ce al doilea a avut loc noaptea.

China a trimis avioane în spaţiul de apărare al Taiwanului pentru a doua zi consecutiv, conform informațiilor transmise de afp.com

Reacția prim-ministrului taiwanez

Acestea au urmat modelul celui de vineri, când 38 de avioane au zburat în zona de sud a insulei autonome. Ministerul a spus că 20 de avioane au zburat în raidul din timpul zilei de sâmbătă şi alte 19, noaptea. Au fost indentificate în majoritate avioane de luptă J-17 şi SU-30.

„China a efectuat mereu acţiuni brutale şi barbare pentru a pune în pericol pacea regională”, a declarat prim-ministrul taiwanez, Su Tseng-chang în ziua de sâmbătă.

China trimite regulat avioane militare în zona de sud a Taiwanului

De mai mult de un an China trimite regulat avioane militare în zona de sud a Taiwanului. Cele 38 şi 39 de avioane de vineri şi sâmbătă reprezintă cele mai mari efective trimise într-o singură zi de când Taiwanul a început să raporteze aceste raiduri.

Demonstraţia de forţă de ziua naţională a Chinei, vineri, faţă de Taiwan, despre care Beijingul spune că este parte a teritoriului său, a avut loc în aceeaşi săptămână în care a acuzat Marea Britanie că a trimis un vas de război în strâmtoarea Taiwan cu „intenţii rele”.

Tensiuni între China și Taiwan

Amintim că Taiwanul, revendicat de China, a spus miercuri că a solicitat oficial intrarea în Acordul Comprehensiv și Progresiv pentru un Parteneriat Trans-Pacific, cu mai puțin de o săptămâmă după ce China și-a trimis propria candidatură.

Ministrul de Externe al Chinei spune că se opune ca Taiwanul „să intre într-un tratat sau organizație oficială” iar joi Taiwanul a reclamat că Beijingul a trimis 24 de aeronave militare în zona de apărare aeriană a insulei, ceea ce Taipei descrie ca fiind un mod de hărțuire aproape zilnică.

Sursă foto: Dreamstime