O nouă taxă auto? Ministrul Mediului a subliniat joi, 21 ianuarie, că România trebuie să decidă ce soluţii aplică pentru îmbunătăţirea calităţii aerului. Conform celor spuse de Tánczos Barna, acest lucru se aplică mai ales în marile centre urbane.

Ministrul a fost întrebat în cadrul conferinței respective dacă va fi introdusă taxa auto.

Ce spune ministrul Mediului despre o nouă taxă auto

„Nu se va introduce nicio formă de taxă anul acesta şi cu siguranţă nu se va introduce niciodată taxa auto în forma în care a existat, vreodată. În Europa, în vederea reducerii poluării aerului prin mijloacele de transport sunt 24 de state membre care aplică diverse forme de inhibare, de descurajare.

Sunt trei state membre care nu au absolut nicio formă de taxare a poluării. Taxarea poluării nu este un scop în sine, scopul statului nicăieri nu este obţinerea sumelor pentru bugetul de stat, ci descurajarea formelor de poluare”, a declarat Tánczos Barna în conferința de la Craiova.

De asemenea, acesta a explicat că țara noastră trebuie să decidă ce soluţii aplică pentru îmbunătățirea calității aerului.

„În niciun caz taxă auto, pentru că am văzut în zece ani că am pierdut toate procesele. Este o întrebare dacă folosim taxarea poluării ca o soluţie de reducere a poluării, este o întrebare dacă folosim această soluţie la nivel naţional sau pe plan local, acolo unde avem probleme, pentru că principiul poluatorul plăteşte este un principiu şi trebuie respectat de fiecare dată.

Şi România trebuie să decidă ce soluţii aplică pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, mai ales în marile centre urbane”, a conchis ministrul.

Taxă de poluare pentru emisiile de dioxid de carbon

Tanczos Barna a explicat anterior că au existat mai multe încercări de a fi introdusă o taxă de poluare pentru emisiile de dioxid de carbon, sub diferite nume. Totuși, toate acestea au eşuat toate din cauza neregulilor juridice, spune el.

„Dacă va exista o nouă taxă, va fi implementată în felul următor. Va fi discutată cu Comisia Europeană şi vom strânge toate know-how-urile şi toate exemplele pozitive din Uniunea Europeană, astfel încât să nu mai ajungem în situaţia de a avea o taxă ilegală. În Europa există trei ţări care nu au nicio intervenţie pe această problemă, restul de 24 au fel de fel de sisteme în implementare. România trebuie să decidă dacă vrea să facă parte din grupul ţărilor care nu au nicio taxă, sau din grupul de 24 unde se încearcă prin diverse să taxeze poluarea”, a declarat Tanczos Barna.

Trebuie menționat că acesta a fost întrebat dacă va introduce noua taxă auto în anul curent.

„Dacă astăzi eu v-aş spune că introduc o anumită taxă, aş face greşeala pe care au făcut-o ceilalţi minştri, care au introdus o taxă, s-a pierdut la Curtea Europeană de Justiţie şi s-au dat banii înapoi. Dacă va exista o taxă pe mediu, naţională sau locală, trebuie să fie sigură din punct de vedere juridic şi să aibă efecte suficiente.

Vom demara discuţii inclusiv cu producătorii auto, inclusiv cu comercianţii auto, pentru că nu putem să bulversăm piaţa, dar România trebuie să decida, da sau nu”, a răspuns ministrul Mediului.