Va fi introdusă o nouă taxă auto? Ministrul Mediului a explicat că în România nu există în momentul de față nicio taxă de poluare pentru emisiile de dioxid de carbon.

Tanczos Barna subliniază că au existat mai multe încercări de a fi introdusă o astfel de taxă, sub diferite nume. Totuși, toate acestea au eşuat toate din cauza neregulilor juridice, spune el.

O nouă taxă auto. Vești proaste pentru șoferi

„Dacă va exista o nouă taxă, va fi implementată în felul următor. Va fi discutată cu Comisia Europeană şi vom strânge toate know-how-urile şi toate exemplele pozitive din Uniunea Europeană, astfel încât să nu mai ajungem în situaţia de a avea o taxă ilegală. În Europa există trei ţări care nu au nicio intervenţie pe această problemă, restul de 24 au fel de fel de sisteme în implementare. România trebuie să decidă dacă vrea să facă parte din grupul ţărilor care nu au nicio taxă, sau din grupul de 24 unde se încearcă prin diverse să taxeze poluarea”, a declarat Tanczos Barna.

Trebuie menționat că acesta a fost întrebat dacă va introduce noua taxă auto în anul curent.

„Dacă astăzi eu v-aş spune că introduc o anumită taxă, aş face greşeala pe care au făcut-o ceilalţi minştri, care au introdus o taxă, s-a pierdut la Curtea Europeană de Justiţie şi s-au dat banii înapoi. Dacă va exista o taxă pe mediu, naţională sau locală, trebuie să fie sigură din punct de vedere juridic şi să aibă efecte suficiente.

Vom demara discuţii inclusiv cu producătorii auto, inclusiv cu comercianţii auto, pentru că nu putem să bulversăm piaţa, dar România trebuie să decida, da sau nu”, a răspuns ministrul Mediului.

De asemenea, Tanczos Barna a oferit si câteva variante ale viitoarei taxe auto.

„Variantele posibile sunt: impozit local diferenţiat, rovignietă, emisiile stabilite de producătorul auto în funcţie de motor. Măsura trebuie să ducă la reducerea poluării. Obiectivul este scăparea de infrigement şi reducerea poluării în marile oraşe. În acest an vom avea consultare publică, discuţii cu Comisia Europeană pentru legislaţie şi prezentarea unor variante Guvernului”, a conchis acesta.

Lovitură grea pentru toți șoferii din România

Se pare că în anul 2021, taxa auto ar putea fi reintrodusă din nou în România. Analiștii economici susțin că reintroducerea taxei este necesară, deoarece tot mai multe mașini din România sunt second-hand, încurajând astfel șoferii să cumpere mașini electrice.

„Ce s-a schimbat in ultima perioada este planul Uniunii Europene de a trece catre masini si catre activitati care polueaza cat mai putin. Acum, s-ar putea ca aceasta cerinta de reducere a poluarii sa vina din partea UE avand in vedere ca banii care vin sunt europeni”, a explicat Adrian Codirlasu, vicepresedinte CFA Romania, potrivit ziare.com

În același timp, acesta a mai precizat că reintroducerea taxei ar putea avea beneficii pe termen lung în România.

„Producatorii auto traditionali, care nu vor veni cu masini electrice vor avea mari probleme in viitor, iar o asemenea taxa ii va ajuta pe cei de la Dacia sa vanda mult mai bine o masina electrica precum e Spring”, afirma analistul.

De cealaltă parte, ministrul Mircea Fechet a dezvăluit pentru Capital în urmă cu câteva zile că nu intenționează reintroducerea unei taxe auto, așa cum au mai declarat alți oficiali.

„Nu am avut nicio discuție referitoare la o noua taxa auto. Dimpotrivă, am anunțat ca nu vom introduce nicio taxa noua.”, a spus ministrul.