Proiectul de lege prevede ca persoanele acuzate de evaziune fiscală să scape doar cu o amendă numai în cazul în care amenda poate acoperi prejudiciul adus. Altfel spus, amenda maximă va fi de 100.000 de euro plus alte sume suplimentare.

Nu este prima dată când această propunere legislativă a fost pe masa Senatului. Aceasta s-a întors din cauza unor probleme de constituționalitate.

„În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute de prezenta lege, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda”, scrie în propunerea legislativă.

În cazul în care prejudiciul adus în urma evaziunii fiscale este sub 50.000 de euro se va aplica doar o sancțiune administrativă.

Altă metodă prin care evazioniștii pot scăpa de închisoare

Evazioniștii pot scăpa de închisoare dacă vor acoperi prejudiciul în timpul urmăririi penale sau a judecății. Acest prejudiciu va fi majorat cu 20% și se vor adăuga dobânzi și penalități. Măsura va fi valabilă numai pentru faptele de evaziune de la articolele 8 şi 9 din Legea evaziunii.

Ce spune legea în prezent

Legislaţia prevede că acoperirea integrală a pretenţiilor părţii civile, în timpul urmăririi penale sau a judecăţii (până la primul termen), limitele pedepsei cu închisoarea sunt reduse la jumătate. Practic, modificările din Parlament ar putea face viaţa mai uşoară evazioniştilor, care ar ajunge mult mai greu la închisoare.

Printre faptele de evaziune fiscală pentru care se vor aplica regulile prezentate mai sus se numără nerefacerea documentelor de evidenţă contabilă distruse, pentru care se dau între şase luni şi cinci ani de închisoare, sau refuzul nejustificat de a prezenta documentele legale şi bunurile din patrimoniu, pentru care se dau între unu şi şase ani de închisoare.