Sebastian Burduja cere Hidroelectrica să accelereze proiectele începute înainte de 1989

Sâmbătă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a efectuat o vizită la o hidrocentrală începută înainte de 1989, în judeţul Iaşi, lângă Paşcani. În prezent, aceasta este într-un stadiu de execuţie de 80%. Astfel, oficialul a solicitat conducerii companiei Hidroelectrica să accelereze toate proiectele începute înainte de anul 1989.

„Proiectul pe care îl vedeţi aici, acest lac de acumulare în devenire, este la un grad de realizare de 80%, urmează să aibă o capacitate de 68 de milioane metr cubi de apă. Suntem lângă râul Siret şi aici va fi şi centrala hidroelectrică de aproximativ 10 megawaţi putere instalată, care şi ea este la un stadiu de 80%”, a declarat acesta.

Din 1985 și până în prezent, statul român a cheltuit în jur de 400 de milioane de lei

Sebastian Burduja a mai menționat că din 1985 și până în prezent, statul român a cheltuit acolo undeva la peste 400 de milioane de lei.

„Pentru a putea finaliza această lucrare mai avem nevoie cam de 60 de milioane de euro, plus aproximativ 30 de milioane de lei pentru exproprierea acestor terenuri. Vorbim de o suprafaţă de 2.300 de hectare. Am venit astăzi aici împreună cu echipa de la Hidroelectrica, împreună cu autorităţile locale pentru a dinamiza lucrurile şi pentru a asigura că acest proiect merge înainte”, a spus el pe Facebook.

Ministrul Energiei a adăugat că este nevoie să fie accelerate aceste lucrări și să se facă investiţiile de care România are nevoie.

„Dacă totul decurge conform planului, reuşim în câteva luni de zile, până în jumătatea anului viitor, să expropriem, ceea ce nu s-a reuşit timp de zeci de ani de zile aceste peste 2.000 de hectare, iar în prima parte a anului 2026 toată lucrare ar trebui să fie gata. Ce e de reţinut aici e că nu e vorba doar de 10 megawaţi putere instalată, deci o capacitate relativ mică de producere a energiei electrice ci de o sistematizare a întregii zone şi a râului Siret, ceea ce înseamnă că prevenim riscul inundaţiilor.

Doar în ultimii ani, România a cheltuit peste 250 de milioane de lei pentru că au existat inundaţii şi pagube foarte mari în zona râului Siret. Puteam să investim acei bani, să finalizăm această lucrare şi să-i protejăm pe oameni de la aceste nenorociri”, a mai spus acesta.

Sebastian Burduja a spus, de asemenea, că preluarea UCM Reşiţa de către Hidroelectrica este un pas pozitiv.

Hidroelectrica a preluat UCMR

Amintim că vineri, pe data de 8 decembrie, Hidroelectrica a semnat un contract-cadru pentru preluarea afacerii Uzinei Constructoare de Mașini Reșița (UCMR). Aceasta este cea mai veche unitate industrială din Europa.

Tranzacția are la bază un preț total de 67.879.000 RON. Este menită să consolideze și să eficientizeze activitățile de mentenanță și retehnologizare ale Hidroelectrica.

Transferul de afaceri include:

  • preluarea platformei industriale ABC și parțial a platformei Câlnicel
  • integrarea specialiștilor uzinei în proiectare, tehnologie și execuție
  • asimilarea know-how-ului asociat proiectelor și documentațiilor din arhiva UCMR

Acest pas strategic îi va permite Hidroelectrica să dețină atât echipamentele, cât și cunoștințele necesare pentru a implementa propriul program de investiții.

Alăturarea capacităților de proiectare și producție ale UCMR cu cele de montaj și mentenanță deținute de Hidroserv va conduce la:

  • un control mai eficient al costurilor
  • reducerea duratei de execuție a lucrărilor de modernizare, retehnologizare și mentenanță.

Tranzacția este așteptată să se finalizeze după îndeplinirea unor condiții suspensive. Aici intră și aprobarea acesteia de către acționari în cadrul Adunării Generale a Acționarilor Hidroelectrica. Mai mult puteți citi aici.