Hidroelectrica a preluat cea mai veche unitate industrială din Europa

Hidroelectrica, liderul pieței de energie verde din România, a semnat vineri un contract-cadru pentru preluarea afacerii Uzinei Constructoare de Mașini Reșița (UCMR). Aceasta este cea mai veche unitate industrială din Europa.

Tranzacția are la bază un preț total de 67.879.000 RON și este menită să consolideze și să eficientizeze activitățile de mentenanță și retehnologizare ale Hidroelectrica.

Hidroelectrica își poate implementa propriul program de investiții

Transferul de afaceri include:

  • preluarea platformei industriale ABC și parțial a platformei Câlnicel
  • integrarea specialiștilor uzinei în proiectare, tehnologie și execuție
  • asimilarea know-how-ului asociat proiectelor și documentațiilor din arhiva UCMR

Acest pas strategic îi va permite Hidroelectrica să dețină atât echipamentele, cât și cunoștințele necesare pentru a implementa propriul program de investiții.

Control mai eficient al costurilor

Alăturarea capacităților de proiectare și producție ale UCMR cu cele de montaj și mentenanță deținute de Hidroserv va conduce la:

  • un control mai eficient al costurilor
  • reducerea duratei de execuție a lucrărilor de modernizare, retehnologizare și mentenanță.

„Parafarea documentelor reprezintă încă un pas către aducerea în portofoliul companiei noastre a unei unități a cărei tradiție depășește 250 de ani. Knowhow-ul și experiența UCMR, societate care a contribuit de-a lungul timpului la echiparea a circa 80% dintre centralele Hidroelectrica, vor deschide noi oportunități prin integrarea cu Hidroserv. Ne dorim crearea unei societăți cu performanțe de top, capabilă să presteze servicii nu doar pentru compania mamă, ci să fie realmente competitivă pe piețele de profil naționale și internaționale. Considerăm că există potențial, credem în creștere sustenabilă și acționăm în acest sens ca o echipă”, a declarat Karoly Borbely, președintele directoratului Hidroelectrica.

Tranzacția este așteptată să se finalizeze după îndeplinirea unor condiții suspensive. Aici intră și aprobarea acesteia de către acționari în cadrul Adunării Generale a Acționarilor Hidroelectrica.

Hidroelectrica, cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW și un parc eolian de 108 MW, joacă un rol crucial în asigurarea siguranței sistemului energetic național.

hidroelectrica
SURSA FOTO: Gazeta de Cluj

UCMR și-a început activitatea în 1771

UCM Reșița, amplasată în municipiul Reșița, în partea de sud-vest a României, în valea râului Bârzava, își are originile la data de 3 iulie 1771. Atunci au fost inaugurate două furnale și o forjă.

Evoluția sa până în prezent reflectă o vastă experiență în domeniul construcțiilor de mașini, acoperind:

  • utilajul energetic
  • metalurgic
  • motoarele Diesel
  • mașinile electrice

În forma sa actuală, UCM este rezultatul unei istorii îndelungate și este considerată cea mai importantă întreprindere din Reșița, județul Caraș-Severin, și din partea de vest a țării.