Sindicatul Național Hidroenergetica pichetează sediul companiei Hidroelectrica

Miercuri, 29 noiembrie 2023, între orele 13:00 și 15:00, membrii Sindicatului Național Hidroenergetica desfășoară o acțiune de pichetare la sediul Hidroelectrica. Au luat această hotărâre din cauza nemulțumirii lor față de lipsa de acțiune a conducerii companiei în implementarea Acordului Cadru încheiat cu SSH Hidroserv SA pentru lucrările de mentenanță.

Acțiunea de pichetare vine ca un răspuns la refuzul noului Directorat al Hidroelectrica SA de a finaliza și implementa acordul menționat, având consecințe semnificative pe două nivele.

În prezent, există riscul pierderii locurilor de muncă și incapacitatea de a asigura salariile pentru cei aproximativ 1.200 de angajați ai SSH Hidroserv. De altfel, sindicaliștii atrag atenția asupra amenințării funcționării instalațiilor hidroenergetice, cu impact direct asupra siguranței Sistemului Energetic Național.

Hidroelectrica încalcă prevederile Ordinului 96/2017 al ANRE

Prin acest impas, conducerea Hidroelectrica încalcă în mod evident prevederile Ordinului 96/2017 al ANRE, referitor la mentenanța în sectorul energetic. Politica sa de reducere substanțială a lucrărilor de mentenanță, în contradicție cu prevederile Ordinului 96/2017, și stoparea nejustificată a investițiilor în noi capacități de producere sunt considerate de sindicaliști drept o amenințare la adresa independenței energetice a României.

„Precizăm că SSH Hidroserv este companie de stat la care Hidroelectica SA este acţionar unic. Aceasta a luat fiinţă, în mod artificial, prin separarea şi externalizarea de către Hidroelectrica a serviciilor de mentenanţă pentru instalaţiile hidroenergetice.

Această companie nu are pe piaţă alţi potenţiali „clienţi” pentru activitatea pe care o desfăşoară şi din acest motiv, atitudinea noului Directorat al Hidroelectrica este de neînţeles.

Considerăm că, în mod deliberat, noul Directorat pune în pericol viitorul Hidroserv, societate ce tocmai îşi pregătea reinserţia în circuitul economic prin ieşirea din situaţia de insolvenţă.

Studiind componenţa Directoratului actual şi perioada în care aceştia au avansat în funcţii – cea în care Hidroelectrica se afla sub supravegherea administratorului judiciar Remus Borza, sperăm să nu ne aflăm în situaţia unei intenţii de a scoate SSH Hidroserv de pe piaţa serviciilor de mentenanţă pentru a face locul altor firme „prietene” ale acestuia”, a declarat, marți, Cristinel Popescu, secretarul general al Sindicatului Naţional Hidroenergetica, potrivit unui comunicat de presă.

Cristinel Popescu
Cristinel Popescu (SURSA FOTO: Facebook, Cristinel Popescu)

Hidroelectrica este o companie energetică specializată în producția de energie electrică prin intermediul hidrocentralelor. Aceasta utilizează energia hidraulică pentru a genera electricitate, folosind apa în mișcare pentru a pune în funcțiune turbinele care, la rândul lor, acționează generatoarele electrice. Acest proces este cunoscut sub numele de generare hidroelectrică.