Acţiunile Hidroelectrica, maxim istoric la Bursa de Valori Bucureşti

Acțiunile Hidroelectrica (simbol bursier H2O) au înregistrat o creștere de 0,92% în ședința de vineri, atingând un maxim istoric de 121,1 lei pe unitate.

Vineri, 24 noiembrie 2023, investitorii au tranzacționat acțiuni H2O în valoare de 7,8 milioane lei, în cadrul unei lichidități totale de 59 milioane lei. Hidroelectrica s-a clasat ca al treilea emitent cel mai lichid, după Electrica (9,3 milioane lei) și Banca Transilvania (8,8 milioane lei).

Recordul anterior de 120,5 lei pe unitate a fost atins în sesiunile din 25 septembrie și 2 octombrie. Prețurile acțiunilor H2O au variat între un maxim de 121,4 lei pe unitate și un minim de 120 lei în timpul ședinței. Această performanță a Hidroelectrica a fost consemnată într-o zi în care indicele principal BET și cel al dividendelor BET-TR nu au înregistrat nicio schimbare.

Printre companiile de top de pe piața bursieră, doar patru au înregistrat creșteri, cele mai semnificative fiind la Conpet și Romgaz (0,5%) și Electrica (0,4%), în timp ce șase au menținut aceleași prețuri și zece au înregistrat scăderi, cele mai semnificative la Fondul Proprietatea (minus 2,3%), Transelectrica (minus 1,4%) și Transgaz (minus 1%).

Despre Hidroelectrica

Hidroelectrica este o companie de stat din România și este unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică din țară. Compania se specializează în producția de energie hidroelectrică, adică generarea de electricitate prin utilizarea energiei potențiale a apei, obținută în principal din căderile de apă în cascadelor sau barajele hidroelectrice.

Hidroelectrica operează un număr de hidrocentrale și baraje în diverse regiuni ale României, beneficiind de resurse hidroenergetice semnificative. Aceasta este una dintre principalele surse de energie regenerabilă în țară, având un impact semnificativ asupra producției de energie electrică și asupra mixului energetic al României.

Activitatea Hidroelectrica este monitorizată de autoritățile din domeniul energetic și de Bursa de Valori București (BVB), unde acțiunile sale sunt listate și tranzacționate. Performanța sa pe piața de capital și în sectorul energetic este un indicator important pentru economia României și pentru sectorul energetic al țării.