În urmă cu mai puțin de o lună, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, şi primarul Oradei, Florin Birta, au anunțat intenția unui parteriat în acest sens, iar astăzi au transmis că au pregătit deja înfiinţarea companiei aeriene locale care se va numi „Air Oradea”, scrie eBihoreanul.

Potrivit sursei citate, municipalitatea va fi acţionar cu 60%, iar judeţul cu 40% în cadrul companiei aeriene. În același timp în această toamnă se va decide aeronavele pentru operarea curselor vor fi cumpărate sau închiriate. Totodată, urmează să fie luate decizii în ce priveşte operarea cu avioane de tip Jet sau cu elice.

Ilie Bolojan a oferit o serie de declarații în faţa clădirii Aeroportului din Oradea. Potrivit acestuia, la începutul lunii august a fost anunțată intenția înființării companiei, care ulterior a devenit realitate.

El a mai adăugat că săptămâna trecută a fost făcută și rezervarea denumirii, de SC Air Oradea SA.

„La începutul lunii august era anunţată intenţia înfiinţării acestei companii. Suntem în situaţia ca în şedinţa Consiliului Judeţean de astăzi şi a Consiliului Local de mâine va fi pus materialul în dezbatere. Am făcut săptămâna trecută rezervarea denumirii, se va numi SC Air Oradea SA”, a spus primarul Florin Birta în cadrul unei declaraţii comune cu preşedintele Ilie Bolojan, făcute miercuri în faţa clădirii Aeroportului din Oradea.

Unde vor putea călători pasagerii

Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor a mai precizat că urmează să fie declanșate și procedurile de licitație pentru închirierea echipajelor, proiectul fiind unul strategic atât pentru Oradea, cât și pentru Bihor.

„Urmează să declanşăm procedurile de licitaţie pentru închirierea echipajelor. Acesta este un proiect strategic important pentru Oradea şi Bihor, pentru că asigurând conexiunea aeriană cu Capitala şi cu huburi internaţionale, se va pune Oradea pe harta europeană a dezvoltării.”, a mai  declarat Ilie Bolojan.

Primarul Oradea nu a precizat data exactă la care se va putea călători, însă a sublinait faptul că se vor putea face rezervări de sloturi ”în scurt timp”.

„În scurt timp vom face şi rezervări de sloturi”, a mai spus primarul Oradei. Edilul a mai menționat că viitoarea companie Air Oradea are ca scop asigurarea a cel puţin 3 zboruri în zilele lucrătoare către Capitală, precum şi a 4 curse externe săptămânal către destinaţii europene cu statut de huburi internaţionale.

Astfel, de la noul aeroport, cetățenii vor putea ajunge în orice destinație. Primarul din Oradea a mai adăugat că scopul noii companii este unul triplu. Mai exact, este vorba despre”dezvoltarea transportului aerian, atragerea de investitori şi turişti în Oradea şi în Bihor, şi crearea unei mase critice de pasageri care să frecventeze Aeroportul din Oradea”.