Gruparea Statul Islamic – Khorasan (SI-K) a revendicat atacul cu rachete asupra aeroportului din Kabul de luni, informează Reuters şi AFP, citând un comunicat al grupării.

„Soldaţii califatului au tras spre aeroportul internaţional din Kabul şase rachete Katiuşa”, se menţionează în comunicat, conform Agerpres.  Atât responsabilii talibani, cât un oficial american au declarat că cinci rachete au fost lansate spre aeroport şi au fost interceptate de sistemul de apărare antirachetă al aeroportului.

După atacul de dimineaţă, Casa Albă a transmis într-un comunicat că preşedintele american Joe Biden a fost informat despre incident şi că operaţiunile de evacuare de la aeroport nu au fost întrerupte.

Aeroportul are un sistem de apărare aeriană, testat în urmă cu doar câteva săptămâni. În înregistrări video distribuite pe reţelele de socializare se vede o maşină în flăcări care aparent a fost lovită de una dintre rachete.

Avertisment cutremurător al SUA

Preşedintele Biden a atras atenţia duminică asupra unor noi posibile atacuri în jurul aeroportului din Kabul, în contextul în care Washingtonul se pregăteşte să îşi încheie retragerea trupelor, prevăzută pentru marţi. În același timp, în cursul zilei de duminică, Statele Unite au executat “o lovitură defensivă” cu drona asupra unui vehicul încărcat cu explozibili, pentru a elimina “o ameninţare iminentă”.

Armata Statelor Unite a mai subliniat faptul că are cunoștințe despre posibile victime civile în urma atacului. Potrivit unui purtător de cuvânt al armatei americane, exploziile au fost extrem de puterniec, cantitatea de explosibil fiind una fără precedent.

“Știm că au existat explozii ulterioare puternice, rezultate din distrugerea vehiculului, indicând faptul că o cantitate mare de material exploziv se afla în interiorul acestuia”, a declarat Bill Urban, un purtător de cuvânt al armatei americane.

Amintim faptul că marți este termenul limită până la care SUA vor finaliza retragerea din Afganistan.

ISIS-K și-a revendicat, de asemenea, joi un atentat sinucigaș la aeroport, care a ucis peste 170 de civili afgani și 13 membri ai armatei SUA.

Sursa foto: Dreamstime