Luni dimineață, sistemul anti-rachetă al Statelor Unite s-a activat, însă nici până în prezent nu se știe dacă au fost victime, dar și cine este autorul atacului de la aeroport. Trebuie menționat faptul că incidentul vine la scurt tip după ce SUA a efectuat un atac cu drona asupra unui vehicul ISIS, în cursul zilei de duminică.

În ceea ce privește numărul rachetelor, potrivit presei internațional, este vorba despre cel puțin cinci rachete care au fost lansate către aeroportul din Kabul în această dimineață.

Deși presa mai scrie că cel mai probabil a fost folosit un lansator de rachete de tip RPG, oficialii americani citați de CNN și Reuters nu au oferit informații suplimentare cu privire la acest lucru. Amintim faptul că Statele Unite au activat sistemul de apărare C-RAM, conceput special pentru a proteja forțe terestre împotriva rachetelor și artileriei.

Lovitură defensivă din partea SUA

În același timp, în cursul zilei de duminică, Statele Unite au executat “o lovitură defensivă” cu drona asupra unui vehicul încărcat cu explozibili, pentru a elimina “o ameninţare iminentă”.

Mai exact, oficialii americani declarau înainte de lovitură că un alt atac sinucigaș ar fi urmat să aibă loc asupra aeroportului din Kabul, similar cu cel realizat de ISIS-K în cusul zilei de joi, atunci când au murit 170 de civili și 13 soldați ai SUA.

Ulterior, armata Statelor Unite a mai subliniat faptul că are cunoștințe despre posibile victime civile în urma atacului. Potrivit unui purtător de cuvânt al armatei americane, exploziile au fost extrem de puterniec, cantitatea de explosibil fiind una fără precedent.

“Știm că au existat explozii ulterioare puternice, rezultate din distrugerea vehiculului, indicând faptul că o cantitate mare de material exploziv se afla în interiorul acestuia”, a declarat Bill Urban, un purtător de cuvânt al armatei americane.

Amintim faptul că marți este termenul limită până la care SUA vor finaliza retragerea din Afganistan.