Ultimul bastion necucerit este aeroportul situat la nord de Kabul, unde forțe americane și ale aliaților organizează evacuarea propriilor cetățeni, dar și a miilor de afgani care nu vor să trăiască sub un regim taliban.

31 august, termen limită pentru evacuarea Afganistanului

Termenul dat trupelor americane să părăsească Afganistanul expiră la sfârşitul acestei luni. Totuşi, preşedintele american, Joe Biden, a declarat duminică seara că are negocieri privind o eventuală prelungire a prezenţei americane la Kabul, ceea ce talibanii nu par să privească cu ochi buni.

„Am văzut cu toţii declaraţia purtătorului de cuvânt taliban referitoare la termenul-limită de 31 august. Cred că înţelegem cu toţii ce înseamnă asta”, a declarat luni John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Într-un interviu acordat canalului britanic Sky News, purtătorul lor de cuvânt, Suhail Shaheen, a vorbit de „linie roşie”.

„Preşedintele Biden a anunţat că îşi va retrage toate forţele miliare pe 31 august. Dacă depăşeşte această dată, înseamnă că extinde ocupaţia şi asta nu este necesar”, a explicat purtătorul de cuvânt. Joe Biden este sub presiune, deoarece evacuarea occidentalilor de la Kabul se dovedeşte mult mai dificilă decât se prevedea. „Dacă Statele Unite sau Regatul Unit cer un termen suplimentar pentru a continua evacuările, răspunsul va fi nu. Sau vor exista consecinţe”, a avertizat dl Shaheen, scrie La LIBRE BELGIQUE,

Purtătorul de cuvânt al talibanilor numeşte „migraţie economică” imaginile difuzate la începutul săptămânii care arată afgani agăţâdu-se de avioane pentru a încerca să fugă din ţară.

„Vă asigur că nu există niciun motiv de îngrijorare sau de teamă”, a continuat el. Videourile arătând talibani mergând din casă în casă şi ameninţând cetăţenii sau anunţurile de închidere a şcolilor de fete au fost de asemenea respinse de purtătorul de cuvânt ca fiind ştiri false.

Sursă foto: captură video ABC News