UE, deschisă la acord cu SUA, dar pregătită pentru orice scenariu în contextul tensiunilor comerciale
UE își menține deschiderea față de SUA pentru a evita impunerea unor tarife vamale suplimentare, dar subliniază că este pregătită pentru orice scenariu, în contextul incertitudinilor alimentate de declarațiile președintelui Donald Trump privind șansele unui acord comercial, scrie AFP.
„Rămânem de partea noastră pe deplin pregătiți să încheiem un acord cu SUA”, a declarat vineri Olof Gill, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru comerț, într-o conferință de presă la Bruxelles.
Oficialul european a subliniat că executivul comunitar așteaptă evoluțiile de la Washington, menționând ironic:
„Să vedem ce se va întâmpla când se vor trezi prietenii noștri de la Washington peste câteva ore”.
Negocieri în impas, în ciuda prelungirii termenului-limită de către Washington
Contextul este marcat de prelungirea, de către administrația Trump, a termenului-limită pentru intrarea în vigoare a noilor tarife – de la 9 iulie la 1 august – decizie care lasă loc negocierilor, dar și incertitudinilor.
Totuși, semnalele transmise dinspre Casa Albă au rămas contradictorii: președintele american Donald Trump a anunțat recent, într-un interviu pentru NBC News, că Bruxelles-ul va primi „astăzi sau mâine” o scrisoare oficială privind noile tarife.
„Sunt foarte duri, dar acum sunt foarte amabili cu noi”, a afirmat liderul de la Washington, subliniind totodată că dialogul cu UE continuă.

Negocierile dintre Bruxelles și Washington, care păreau la începutul săptămânii pe cale să se finalizeze rapid, s-au împotmolit, fără ca UE să obțină garanții privind evitarea unei escaladări a războiului tarifar.
Potrivit surselor europene, lipsa progreselor concrete a determinat autoritățile de la Bruxelles să ia în calcul toate variantele, inclusiv introducerea unor taxe de retorsiune vizând exporturi americane estimate la aproximativ 21 de miliarde de euro. Măsurile ar urma să fie activate dacă SUA vor implementa tarifele majorate pentru oțel și aluminiu, impuse anterior la 25%.
Planuri de rezervă și consultări strânse cu statele membre
„Suntem în strânsă legătură cu statele membre și cu industria europeană pentru a ne asigura că orice plan vom adopta – Planul A, B, C, D sau E – va fi în interesul UE”, a explicat Olof Gill.
Oficialul nu a exclus prelungirea suspendării contramăsurilor europene, aflată în prezent în vigoare până la 14 iulie, subliniind însă că o asemenea decizie ține exclusiv de voința politică a liderilor Uniunii:
„Dacă se ia o decizie politică de prelungire a suspendării, atunci o prelungim. Nu există nicio dificultate în a face acest lucru”, a adăugat el.
Cu doar câteva zile rămase până la expirarea actualei suspendări, tensiunea pe axa Bruxelles-Washington rămâne la cote ridicate, iar piețele urmăresc cu atenție fiecare semnal transmis de ambele părți. UE încearcă să evite o escaladare, dar se pregătește pentru orice deznodământ – de la un compromis de ultim moment, la un nou episod al disputei comerciale transatlantice.