Joe Biden a declarat vineri că nu poate garanta „rezultatul final” al operațiunii de evacuare din Kabul, una dintre „cele mai dificile din istorie” la sfârșitul unui război de douăzeci de ani în Afganistan. ”Aliații noștri nu ne pun la îndoială credibilitatea”, spune Biden.

„Nu pot promite care va fi rezultatul final”, a declarat președintele SUA în timpul unui discurs la Casa Albă, anunțând că Statele Unite au evacuat 13.000 de persoane din Afganistan începând cu 14 august.

Președintele american Joe Biden a spus vineri că o evacuare masivă a americanilor și aliaților afgani din Afganistan este o operațiune riscantă.

Joe Biden: Port povara în fiecare zi

„Am suspendat pentru câteva ore zborurile de evacuaree, dar pentru ”a ne asigura că putem procesa evacuații care sosesc la punctele de tranzit. Chiar și așa, ieri am reușit să evacuăm 5.700 de persoane… și lucrăm pentru a verifica numărul americanilor care sunt încă în țară. Promit americanilor aflați în Afganistan că vor fi evacuați.

Voi mobiliza orice resursă necesară. Orice atac asupra forțelor sau perturbare va fi întâmpinat de forță. Sunt în contact constant cu talibanii în contextul evacuărilor. SUA este antentă la orice potențial atac terorist la sau în apropiere de Aeroportul din Kabul. G7 se va întruni săptămâna viitoare pentru a discuta situația din Afganistan.

Aliații noștri sunt alături de noi. Port povara în fiecare zi. Va fi destul timp pentru criticarea și punerea la îndoială când această operațiune va fi finalizată, dar acum sunt concentrat pe ducerea la sfârșit a evacuării. Când acest lucru va lua sfârșit, vom încheia și retragerea militară și a celor 20 de ani de acțiunie militară a SUA în Afganistan.

Am vorbit cu aliații și nu am văzut punerea la îndoială a credibilității SUA, ci opusul.  Cred că aliații afgani ai SUA pot fi evacuați până pe 31 august. Nu există indicii că cetățenii americani sunt blocați de către talibani să ajungă la aeroport. O zonă securizată extinsă în afara zonei actuale din jurul aeroportului ar putea avea consecințe neprevăzute. „, a declarat președintele SUA, Joe Biden.

Sursa foto: Dreamstime