Donald Trump lansează acuzații dure la adresa lui Joe Biden. Fostul preşedinte republican american susține că dacă încă ar fi ocupat funcția, lucrurile din Afganistan s-ar fi întâmplat într-un mod diferit.

Totodată, acesta l-a făcut responsabil pe succesorul său democrat Joe Biden pentru avansul militar al talibanilor în Afganistan, relatează AFP.

”Dacă aş fi fost acum preşedinte, lumea ar fi ştiut că retragerea noastră din Afganistan ar fi fost supusă unor condiţii”, a scris Trump într-un comunicat. ”Ar fi fost o retragerea mult diferită şi mult mai reuşită şi talibanii ştiau asta mai bine ca oricine”, a susţinut el.

El a mai precizat că a purtat discuții cu liderii talibani. ”Am avut personal discuţii cu liderii talibani, care ar fi înţeles că ceea ce ei fac astăzi nu ar fi fost tolerat”, a asigurat fostul preşedinte.

Donald Trump ar fi acționat altfel

Amintim faptul că în declarațiile lui Trump vin în contextul în care, în cursul zilei de joi, talibanii au cucerit oraşul strategic Ghazni, la circa 150 de kilometri sud-vest de Kabul. Totodată, aceștia periculos de capitală după ce au cucerit în numai câteva zile cea mai mare parte a jumătăţii de nord a ţării.

Deși a lansat acuzații dure la adresa lui Joe Biden, Donald Trump nu a spus exact cum ar fi împiedicat el avansul insurgenţilor talibani. Trebuie menționat faptul că, sub autoritatea sa Statele Unite au semnat pe 29 februarie 2020 acordul cu talibanii prin care Washingtonul se angaja să retragă trupele americane din Afganistan până pe 1 mai 2021.

În contrapartidă, talibanii s-au angajat să înceapă negocieri de pace cu guvernul afgan, să se abţină de la atacuri asupra trupelor şi intereselor americane în Afganistan şi să taie legăturile cu al-Qaida.

În urma semnării acordului, administraţia Trump, de la acea vreme a redus puternic prezenţa militară americană în Afganistan. Astfel, pe data de 20 ianuarie, în ziua ziua învestirii lui Joe Biden, misiunea militară a SUA mai cuprindea doar circa 2.500 de militari şi 16.000 de membri ai personalului auxiliar civil.

Amintim faptul că după ce a ajuns la Casa Albă, Joe Biden a suspendat retragerea militarilor americani, pentru a analiza situaţia.