Directorul unui post de radio din Kabul a fost ucis de către talibani, iar un jurnalist a fost răpit în provincia Helmand, aflată în partea de sud a Afganistanului, au anunţat oficiali guvernamentali afgani.

Directorul postului de radio Paktia Ghag milita pentru libertatea presei din Afganistan

Sunt doar ultimele dintr-un lung şir de atacuri îndreptate asupra reprezenţilor mass-media, relatează agenţia Reuters.

Toofan Omar a fost împuşcat, duminică, în capitala Kabul. Bărbatul era directorul postului de radio Paktia Ghag, dar şi membru al NAI, un grup care luptă pentru libertatea presei din Afganistan.

“Omari a fost ucis de un atacator neidentificat. Era un liberal. Suntem ținte pentru că lucrăm independent”, afirmă liderul NAI, Mujeeb Khelwatgar.

Autorităţile din Kabul dau vina pentru acest asasinat pe luptătorii talibani.

În luna iulie, grupul NAI anunţa că, anul acesta, cel puţin 30 de jurnalişti şi angajaţi din domeniul mass-media au fost omorâţi, răniţi sau răpiţi de către grupurile de militanţi.

Talibanii susţin că nu au informaţii despre aceste două cazuri

Cât despre jurnalistul răpit din provincia Helmand, este vorba despre Nematullah Hemat, un jurnalist local. El a fost luat pe sus din locuinţa sa din orașul Lashkar Gah, capitala provinciei.

“Nu avem niciun indiciu unde l-au dus talibanii pe Hemat. Suntem cu adevărat într-o stare de panică”, spune Razwan Miakhel, şeful postului privat Gharghasht TV, acolo unde lucra jurnalistul răpit.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat pentru Reuters că nu are informații despre uciderea jurnalistului din Kabul și nici despre răpirea din Helmand.

Talibanii au preluat controlul asupra a trei orașe din nordul Afganistanului în weekend și amenințau că vor captura mai multe, accelerând o ofensivă împotriva forțelor guvernului afgan care a urmat anunțului Washingtonului că își va încheia misiunea militară în țară până la sfârșitul lunii.