Trei mari orașe din Afganistan, afectate de conflictele cu talibanii. A fost cea mai tristă zi pentru locuitori

Potrivit informațiilor transmise de către afp.com, conflictul dintre forțele talibane și cele afgane s-a răspândit în trei mari orașe din Afganistan iar străzile sunt pline de victime și rezidenții au fost alungați de casele lor de insurgenți.

În Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand din sud, forțele talibane și afgane s-au lupta dintr-o stradă în alta, a declarat  prin telefon un rezident, Badshah Khan, pentru sursa menționată.

„În fiecare minut, forțele aeriene bombardează orașul. Fiecare centimetru al orașului a fost bombardat (…) sunt cadavre pe străzi. Există cadavre în piața centrală. Cei care au putut au fugit din oraș. Multe familii înoptează acum, sub stele, pe malul râului Helmand”, la ieșirea din orașul de 200.000 de locuitori”, a acesta.

Cea mai tristă zi pentru locuitorii zonelor afectate

Hazrat Omar Shirzad, un alt locuitor din Lashkar Gah, este furios după ce a fost alungat din casa sa de talibani, nemaiputând astfel să se protejeze de atacurile aeriene afgane.

„A fost cea mai tristă zi din viața mea. Emiratul Islamic dă foc Pământului, iar Republica aprinde cerul. Nimănui nu-i pasă de oameni”, a spus Hazrat Omar Shirzad.

La sfârșitul zilei de duminică, guvernul a pretins că încă controlează Lashkar Gah, grație atacurilor aeriene implacabile, dar viitorul orașului părea foarte incert, scrie AFP.

Situația de securitate se înrăutățește în fiecare zi

În Herat, „situația de securitate se înrăutățește în fiecare zi”, a explicat Agha Reza, un comerciant din marele oraș din vestul țării, cu 600.000 de oameni puternici, „asediat de talibani” și care, se teme, că ar putea să cadă în mâinile lor.

„Timp de patru zile, luptele au fost foarte aproape de oraș. Activitatea este moartă și majoritatea magazinelor sunt închise (…) majoritatea locuitorilor au fugit, curentul vine și cade, unele drumuri sunt afectate de lupte”, a explicat acesta.

Mai mult, la școală „doar băieții au îndrăznit să vină”, a spus un profesor din Herat care a cerut anonimatul. „Aseară am auzit o mulțime de avioane zburând peste oraș.”

Sursă foto: Dreamstime